etusivuotsikko2

riippumatto 001

 

Suomen luonnon päivä ja nuku yö ulkona on  käsillä taas.   

Yö kannattaa kokea silloin tällöin todella läheltä, luonnon ehdoilla. Jotain siinä kokemuksessa on sellaista joka on kirjoitettu ihmisen syvimpiin aivokerroksiin, osa luontoa me olemme.  Tuossa olen  tämän luontopäivän tiimoilta kerran nukkunut, joskus pihassani pressulaavussa, joskus metsässä tai järven saaressa teltassa. Aina se tuntu yhtä -luonnolliselta.   Mukaan juoneen vaan, muutkin!

Kirjoita kommentti (3 kommenttia)
paatti 12Ei tämä enää hyvältä näytä. Joskus nuorempana oli vankka tieto siitä että jos vaikka tästä paikasta lähtisi metsään puukko vyöllä, taskussa tulitikut ja suolapussi niin parin viikon päästä sieltä takaisin marssisi selvästi lihoneena, parta rasvaa tihkuen, ja puhdetöinä rakenneltu tuohikontti ja pajukori marjoja ja karhunlihaa pursuten talven eväiksi...
 
 
Ja nyt kun kaksi vanhaa äijää lähtee pariksi päiväksi järvelle, telttailemaan ja valmiiksi tuotuja klapeja lämpimikseen polttelemaan, onkin menomatkalla tuollainen laivalasti jos jonkinmoista "tarpeellista tavaraa"... Onkohan tämä mukavuudenhalu enää edes tervettä? Pitänee alkaa tosissaan miettimään mitä ihminen tarvitsee.
No, joka takauksessa, Joutsijärven Makkaraluodolla on oltu ja nautittu luonnosta, ongittu -joskaan ei niin kovasti saalista saatu, istuttu nuotiolla paikalla jo muutaman yön olleen vanhan tutun kanssa aamuyöhön asti tarinoimassa, oltu kuin osa luontoa jonkun syyskesäisen vuorokauden ajan.
 
Tavaran kantamisen kiroilusta huolimatta,  on se sen arvoista.    Suosittelen aivan ilman kieroja taka-ajatuksia  muillekin;  menkää silloin tällöin metsään.  
Kirjoita kommentti (3 kommenttia)

Pieniä asioita  nämä arkiset  mietteet ja tapahtumat ovat.   Ei niistä saa suurta draamaa, ei  edes yhteiskunnallista keskustelua.   Mutta etteikö ihan tavalölisenkin ihmisen elämässä ja arkipäivässä sisältöä olisi?   Onpa hyvinkin.   Tällaisia pieniä asioita minun tässä päivässäni tänään. 

Uskon lujasti että  muilla on ollut jopa merkillisempiä  asioita  silmiensä edessä....  ja yllytänkin niistä , vaikkei muten kuin kirjoitusharjoituksina ja  ajankuluksi tänne laittamaan.

Tämmöistä siis  minulla tänään.

 

Aamutuimaan lähdin ostoksille. Hain yhtä terassia varten kakkosnelosta ja lautaa, kestopuuta tietysti. Peräkärry notkuen ja huojuen sitten toiselle laidalle kaupunkia ostamaan klapinhalkaisuun konetta.
Olin sitä jo pitkään harkinnut, mutta aina se vaan jäänyt ja jäänyt. Kun se muutaman satasen menoerä on kuitenkin merkittävä asia. Siihen saa tunnin ja toisenkin paiskia töitä että se pussissa on.
ostin minä sen, vaikka kysymyksiini en liikkeessä ihan kunnon vastauksia saanutkaan.
Kyselin, kun koneet olivat tiukasti vannehdittuina pahvilaatikoissa, ei edes esittelykappaletta missään... Kyselin myyjältä onko kone yhtenä kappaleena vai rakennussarjana tuossa loorassa? selitin myyjälle vielä että sain jo pikkupoikana kammoni koottaviin kun joku hyvää tarkoittava setä toi minulle liimattavia ja koottavia lentokoneen ja ties minkä vekottimen osakasoja... luuli varmaan että sellaisesta touhusta tykkäisin. no, myyjä tiesi vain että osina on. miten silppuna, sitä ei hänkään tiennyt. Yhtenä kappaleena olevia ei heillä myynnissä ollut lainkaan.
Seuraavaksi kysyin, osaisiko hän neuvoa tässä kaupungissa tai lähikunnissa firmaa joka noita sitten osaisi koota? Ei ollut hänellä hajuakaan asiasta.
No kysyin sitten vielä että kun ammattitaidoton vekottimen kokoaa ja kun siinä luultavasti jotain pieleen menee tai ainakin joku ruuvi jää yli niin onko takuu voimassa. Ei kuulemma sitten enää ole. Myyjän vastuu loppui just siihen paikkaan.
Ei ihan putkeen siis mennyt. Mutta ostinpa vaan, kun tiesin että kohtapuoliin sellaista työkalua tarvitsen. Ja kun asiassa oli vielä niin erinomainen sattuma, että tiesin yhden kaverini tarvitsevan halkaisukonetta ihan just tänä päivänä, kyseli nimittäin minulta eilenillalla olisiko minulla ihan oikeaa halkaisukirvestä lainata... ei ihan semmoista ollut noita vaan vanhanaikaisia fiskarseja...
Niinpä sitten retuutin koneen avaamattomassa laatikossaan kaverin pihalle, kirjoitin kaikessa rakkaudessa kirjeen päälle, kerroin että kokoa nyt joutessasi tuo ja halkaise kaikessa rauhassa klapeja itsellesi, haen sen sitten joskus takaisin. Kaverini kun on vallan näppärä ja pitkäpinnainen kokoamaan mitä tahansa. Jos hyvin käy niin saan sittenkin kokonaisen työkalun käsiini .
Kirjoita kommentti (1 kommentti)

Tarkalleen ottaen Kivivuoren Otto sanoi että  "Teen tässä aatteelle vartta. Pian painetaan, poika, sortajaa vastaan Halmeen Emman punasen alushameen perässä"  

Ennenkuin kukaan jatkaa lukemista, on ihan pakko kertoa etten ole tätä nykyä  minkään puolueen tai kirkon tai uskonnollisen yhteisön jäsen.
Mutta kaikenlaista kansalaistoimintaa on tullut helpattua. Nämä keskeneräiset liikenteenohjauslätkät tulevat yhden työväenpuolueen vappumarssin käyttöön.
Resized 20230406 103010 7687 Holtitonta porukkaa lienevät, just viisitoista vuotta sitten heille noita tein ja jo on osa hukassa. Hidasta maalia kuivumaan, tarttis vielä se punainen reunus saada... ehkä nyt sit auringonpaisteessa... ja on tässä vielä vappuun aikaa.
Ja juu, olen minä muitakin helpannut. Ihan porvarien tapahtumissakin olen ilmaisena järkkärinä ollut, yhden uskonnollisen yhteisön (suuresti arvostamani) nettisivujen ohjelmistoja päivittelen edelleen... ainoastaan sen odininsoturipuoleen katujoukkojen pesäpallomailoja ja muita astaloita en sentään suostuisi sorvaamaan.
Ja yllytän muitakin, vaikkei niin itse mihinkään puolueeseen tai kirkkoihin mukaan menekään niin kyllä kaikenlaista aktiivista kansalaistoimintaa kannattaa ja voi ihan pikkuisen tukea.  
Resized 20230406 192227 1077

 

 Ja sainpas punaisia rantuja lätkiin, kun aikani tuhersin.    Ja eikös vaan, ihan epäpoliittisena kannanottona, tuo punainen väri lisää uskottavuutta oikein aika tavalla!

 

 

Kirjoita kommentti (2 kommenttia)

Näihin aikoihin , sanovat ne jotka niin uskovat,  lennellään ympäriinsä luudilla tai niiden puutteessa vaikka lehtiharavalla, kuten minä.lennolla 1

 

Ei ole aina ollut leikin asia tuokaan.  Tuhat vuotta, kenties , laki oli täälläkin  sama kuin nyt naapurissa.  Erilailla ajatteleminen, hiukankin virallisesta ja oikeaksi julistetusta opetuksesta ja tiedosta poikkeaminen, jo epäilykin, saattoi viedä rangaistavaksi.  Joskus roviolle asti.  Joskus vain piiskattavaksi.  

Tässä nyt on kuitenkin kysymys ihan vaan kuvankäsittelyllä leikkimisestä. Ja kuvakin on vanha,  en nyt tänä keväänä ole vielä innostunut  räpeltämään kuvien kanssa, niin kivaa kuin se toisaalta onkin  

 

 

 

 

Kirjoita kommentti (1 kommentti)

Sodan lopputulos on tätä kirjoitettaessa vielä arvoitus. Tuhoa on tullut paljon ja ihmishenkiä menetetty. Vaikea uskoa että minkään maan kansalaiset olisivat voittajia. Tuskin edes etulyöntiasemassa ollut hyökkääjä lopulta on mitään hyötynyt. Vaikka sitten sota laajenisi ja yrittäisivät valloittaa myös muualta lisää alueita. Sellaisen vallan ylläpito tulee ainakin kansalle -ja lopulta rahan ja vallan haltijallekin-   tuskallisen kalliiksi.

Hyötyjät selviävät sitten myöhemmin. Aseteollisuuteen sijoittaneet kasvattavat pääomaansa jo nyt. Kauppa käy.

Kun sota kuitenkin joskus loppuu, niin millaisessa maailmassa elämme sen jälkeen? Kun diplomatia hävisi jo alkuvaiheessa ja asioita, rajoja ja vallanjakoa alettiin selvittämään aseilla, on pelisääntöjä muutettu , paljon.

Kun pelko ja viha tulevat olemaan läsnä pitkään, varmasti vuosikymmeniä, on selvää että asevarustelu tulee kiihtymään. Kaikki valmistautuvat ratkomaan seuraaviakin ongelmia aseilla.

Taas voittaa ensin aseteollisuus, ja seuraavana ne joilla suurimmat asevoimat on. Jakaantuminen eri leireihin jotka valmistautuvat ampumaan millä hetkellä hyvänsä, lisää pelkoa ja vihaa, lisää aseita. Kierre näyttää olevan nyt ainoa vaihtoehto.

Tulee menemään vuosia, vuosikymmeniäkin, ennenkuin voidaan taas edes yrittää aseistariisuntaa. Rautakorkoisten saappaiden aika on palaamassa. Valta keskittyy aseiden ympärille, niiden voimalla sanellaan mitä saa tehdä ja mitä ei. Sotilasliittoutumat vetävät ihmisiä puoleensa, voiman lähellä tuntuu turvalliselta.

Rauhanliikkeet tuskin saavat missään maassa puheenvuoroa pitkään aikaan. Kenraalien arvostus varmasti nousee. Taloudellisia hyötyjiä , ehkä hiljaa taustalla myhäillen, ovat edelleen aseteollisuuden omistajat. Ja taloudellista valtaa seuraa aina poliittinen valta.

Ihmiskunnan ja tavallisten kansalaisten kannalta  pidän nyt tulevaisuudenkuvia ikävinä.

Kirjoita kommentti (1 kommentti)
Mahdoinko ymmärtää oikein... että kalliin polttoaineen kompensoiminen ei sitten koskisikaan niitä joita se on raskaimmin kurittanut? Pienituloisia siinä ja siinä kannattavuuden rajoillaremontiit2 keikkuvia pienyrittäjiä.
 
Meitä on paljon. Siivoojia, kodinhoitajia, remonttimiehiä.... joiden työ on just sellaista että leipä on helvetin pieninä palasina maailmalla ja parin tunninkin työrupeamia tehdään, autolla kuljetetaan joka päivä oman ketterän vartalonsa lisäksi sata tai neljäsataa kiloa työkaluja ja tarvikkeita, ajetaan omalla autolla paikasta toiseen -polttoainekulut syövät suuren osan ansioista.
 
Lehtiuutisen mukaan
"Työssään omaa autoa käyttävien kilometrikorvausta ei myöskään nyt olla muuttamassa, joten heidän osaltaan kustannusten nousu jää omasta kukkarosta maksettavaksi."
 
Että sillä lailla... Arvaa harmittiko...
Jos se olisikin niin ettei tarvitsisi kuljettaa kuin itsensä niin jo vain polkupyörä kelpaisi muutamalle kymmenelle kilometrille mutta sidopa siihen sirkeli ja lautanippu ... Ja vaihda työkohdetta useampaankin kertaan päivässä. Tai jos samaan työpaikkaan olisi tulossa muutama kymmenen ihmistä niin tottakai sen verran sopua löytyisi että kimppakyytejä järjestettäisiin. Mutta kun yksin tekee ja yksin on joka aamu eri suuntaan (silloin kun aamuksi työtä yleensä on tiedossa) kuljettava niin minkäs teet?
 
tavaraa autoonJaa että kyllä maakunta maksaa... yrittäjä sitten vaan laskuttaa asiakkaalta enemmän että saa kulunsa peittoon.  Niinhän voisi ajatella. Mutta kun  nyt on jo känyt niin että suomen metsissä kasvavat puut muuttuivat yhtäkkiä kaksi-kolme kertaa kalliimmiksi kuin pari vuotta sitten,  se on jo pelottanut osan asiakkaista ja  saanut useammankin ajattelemaan että antaapa nyt olla rakentamatta ja korjaamatta,  laitetaan rahat vaikka taas matkusteluun ja juhlimiseen kun  nuo koronarajoitukset alkavat  helpottua...ei noihin  seinälautoihin kenenkään rahat enää riitä...    Esitä siinä sitten että tulee nyt tämä työkin maksamaan taas enemmän kun  tuo bensan hinta...   

Elämä on valintoja ja  se on valintoja myös sen suhteen mihin kukin rahojaan käyttää.

Ei se riitä, pelkkä hyvä työn laatu ja remppamiehen mukavanleppoisa  jutustelu teettäjän kanssa, hinta on näinä päivinä se joka ratkaisee. 
Kirjoita kommentti (0 kommenttia)

Tapahtuu aina joskus että haksahdan mukaan facebookin keskusteluihin  -niin turhana kuin sen koenkin.  

Jossain laiskahkosti seuraamassa ryhmässä törmäsin menneiden muisteluun, minäminäminä -tyyliin hehkutettuihin muistoihin aikoinaan kouluissa jaetuista hymyppoika- ja -tyttöpatsaista.   Niiden saajat siellä pääasiassa itseään esille toivat,  joskin  myös koko systeemiä kritisoivia  mielipiteitä runsaasti löytyi.

 

Asia ei liene edes silloin kouluaikoin juurikaan minua koskenut, ainakaan siitä ei ihan konkreettisia muistikuvia ole.  Systeemin muistan, ja  jokusen jalustalle nostetunkin, olihan se  sentään osa silloista kasvatusta yhteiskuntaan.   Niinpä en saanut  itseäni hillittyä vaan osallistuin keskusteluun.    Ja kun nyt kerran taas pitkästä aikaa jostain jotain mieltä olen niin saatanpa sen tänne blogiinikin kopioida.   Asiasta varmasti ollaan useampaa mieltä, ja niin pitääkin. Kullakin lienee tämänkaltaisiin  palkitsemisiin  näkökulma ihan omasta takaa. Kenties riippuen...   

mutta  pitempään selittelemättä, näin sitten omia ajatuksiani arvoisalle facebookin ryhmälle ilmaisin:

 

 Jonkinlaista kasvatusta sekin että ensin opetettiin lapsille millainen on esimerkillinen lapsi ja luokkatoveri, valmiiksi sosiaalinen, itsetuntoinen, tulevaisuuteensa positiivisesti suhtautuva, hymyilevä, mielellään toki myös urheilullinen, siisti ja kuuliainen, perinteisiä arvoja kunnioittava , siis valiokansalaiseksi kasvava ja kasvattajille silmänilo. Ja sitten laitetiin koululaiset valitsemaan keskuudestaan sellainen esikuvaksi muille, jalustalle nostettavaksi.

Ei niihin kisoihin ollut asiaa sosiaalisesti taidoiltaan heikoilla ja jo lähtökohdiltaan syrjäänvetäytyvillä, hiukan jo itseään valmiiksi häpeilevillä alta kulmainsa ja otsatukkansa hiljaa ja totisina katselevilla, edes siinä pallonheitossa pärjäämättömillä välituntinsa yksin pihan nurkassa kyhjöttävillä ihmisentaimilla jotka kenties olisivat tukea ja kannustusta enemmän tarvinneet.
Se oli ajan henki. Kenties sitä on jäljellä vieläkin?

Niinpä, aina joskus nähdessäni jonkun esittelevän hymypoika- tai tyttöpatsasta kunniapaikalla kirjahyllyssään minulle tulee hiukan surullinen olo."    

 

Joku asiaa tykönään pohtinut oli jo ehtinyt kertomaan ettei ainakaan koulukiusatuille  tuonkaltaisia pystejä  liene missään jaettu.   Siihen ei ole minullakaan mitään lisäämistä.

 

  
Kirjoita kommentti (1 kommentti)

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa kotitalousvähennyksen  kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een. Korotus on kaksivuotinen.

Korotus koskee esimerkiksi sellaisten palveluiden ostamista kuten siivous, pihatyöt, lasten hoito tai ikäihmisten palvelut. Myös öljylämmityksen korvaamisen osalta kotitalousvähennystä korotetaan vastaavasti vuosille 2022-2027.

Kotitalousvähennyksen nosto koskee hyvin laajasti erilaisia palveluja, mutta siitä on rajattu pois remonttityöt. Niiden vähennys on jatkossakin korkeintaan 2 250 euroa vuodessa.

Paljon olen minäkin tehnyt kulkuluiskia, ovien levennyksiä, helpommin kiivettäviä saunan lauteita, kulkuterasseja ja kaiteita, pesutiloja omakotitalojen asuinkerroksiin, kahvoja vessanseiniin ja joskus kaappeja alemmas seinillä että paremmin ylettyy, kynnyksiä on irrotettu ja monenlaisia hyviä on asukkailta itseltään opittu.    

 Ja tiedän että moni iäkäs  ja liikuntarajoitteinen on juuri noiden pienten remonttien ansiosta pystynyt elämään ja asumaan kotonaa, tutussa ympäristössä ja edes jollain tavoin  aktiivisesti omaa elämäänsä hoitaen . 

oviluiska

 

Pienestä se joskus on kiinni. Kuten tuossa, oven eteen tarvittiin pieni luiska jotta rollaattorilla ja pyörätuolilla pääsi kulkemaan.  Terassit kun tein koko taloon, niin eipä siinä montaa ylimääräistä laudanpätkää tarvittu. Enkä niistä sitten eri laskuakaan laittanut, ei se työ suuri ollut.    

Niin, mitenkähän lienevät ajatelleet kun ovat tuon ajatelleet vähempiarvoiseksi kuin vaikka varpaankynsien lakkaamisen  ja kukkapenkin hoidon? Tai pöytäliinojen silittäminen, niin edustavaa kuin se onkin kun nuokin asiat on viimeisen päälle hoidettu.   Mistäpä minä sen tietäisin.   

 Jatkanpa vain hommiani,  teen kun pyydetään, yritän pitää kulut mahdollisimman pieninä ja omalta osaltani olla jotenkin hyödyksi.   

 

sienikori21

 Kun ei ansiotyötä ihan joka päiväksi riitä, niin harrastanpa sitten tätä omavaraistelua ja oman aktiivisuuden edes jonkinlaista ylläpitoa.   Nyt on sienestyksen aika. Tuossa on parin tunnin  metsässä kävelyn tulos. Sienisalaattiaineksia.  Kangasrouskua ja karvarouskua. 

Enemmän taisi aikaa mennä keittämiseen ja purkittamiseen Kymmenen minuuttia kiehutusta, huuhdonta ja suolaaminen . Suolaa ja sieniä vuorotellen purkkiin ja varmistus että nesteen peitossa ovat.  Siitä sitten tarpeen mukaan taas huuhdotaan silputaan ja salaatiksi. En ole noihin salaatteihini mitään ihmeellisempiä aineita laittanut, sienet ja sipuli pääaineksina.  (hyviä sienisalaattireseptejäkin saa kommentteihin laittaa, jos toki muutakin kannanottoa kirjoituksiini) 

 

Mutta,taas työ kutsuu. Maalipönttöä ostamaan, yhden rivitalon aidat kun pitäisi maalata ja taitaapa olla tulossa ihan sopiva muutaman päivän poutajakso.  Kun ei se Vinhakaan, niin hyvä maali kuin onkin, ihan läpimärän ja vettävaluvan puun päällä parhaimmillaan ole... 

Kirjoita kommentti (2 kommenttia)