etusivuotsikko2

Valtiovarainministeriön ehdotuksessa kotitalousvähennyksen  kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een. Korotus on kaksivuotinen.

Korotus koskee esimerkiksi sellaisten palveluiden ostamista kuten siivous, pihatyöt, lasten hoito tai ikäihmisten palvelut. Myös öljylämmityksen korvaamisen osalta kotitalousvähennystä korotetaan vastaavasti vuosille 2022-2027.

Kotitalousvähennyksen nosto koskee hyvin laajasti erilaisia palveluja, mutta siitä on rajattu pois remonttityöt. Niiden vähennys on jatkossakin korkeintaan 2 250 euroa vuodessa.

Paljon olen minäkin tehnyt kulkuluiskia, ovien levennyksiä, helpommin kiivettäviä saunan lauteita, kulkuterasseja ja kaiteita, pesutiloja omakotitalojen asuinkerroksiin, kahvoja vessanseiniin ja joskus kaappeja alemmas seinillä että paremmin ylettyy, kynnyksiä on irrotettu ja monenlaisia hyviä on asukkailta itseltään opittu.    

 Ja tiedän että moni iäkäs  ja liikuntarajoitteinen on juuri noiden pienten remonttien ansiosta pystynyt elämään ja asumaan kotonaa, tutussa ympäristössä ja edes jollain tavoin  aktiivisesti omaa elämäänsä hoitaen . 

oviluiska

 

Pienestä se joskus on kiinni. Kuten tuossa, oven eteen tarvittiin pieni luiska jotta rollaattorilla ja pyörätuolilla pääsi kulkemaan.  Terassit kun tein koko taloon, niin eipä siinä montaa ylimääräistä laudanpätkää tarvittu. Enkä niistä sitten eri laskuakaan laittanut, ei se työ suuri ollut.    

Niin, mitenkähän lienevät ajatelleet kun ovat tuon ajatelleet vähempiarvoiseksi kuin vaikka varpaankynsien lakkaamisen  ja kukkapenkin hoidon? Tai pöytäliinojen silittäminen, niin edustavaa kuin se onkin kun nuokin asiat on viimeisen päälle hoidettu.   Mistäpä minä sen tietäisin.   

 Jatkanpa vain hommiani,  teen kun pyydetään, yritän pitää kulut mahdollisimman pieninä ja omalta osaltani olla jotenkin hyödyksi.   

 

sienikori21

 Kun ei ansiotyötä ihan joka päiväksi riitä, niin harrastanpa sitten tätä omavaraistelua ja oman aktiivisuuden edes jonkinlaista ylläpitoa.   Nyt on sienestyksen aika. Tuossa on parin tunnin  metsässä kävelyn tulos. Sienisalaattiaineksia.  Kangasrouskua ja karvarouskua. 

Enemmän taisi aikaa mennä keittämiseen ja purkittamiseen Kymmenen minuuttia kiehutusta, huuhdonta ja suolaaminen . Suolaa ja sieniä vuorotellen purkkiin ja varmistus että nesteen peitossa ovat.  Siitä sitten tarpeen mukaan taas huuhdotaan silputaan ja salaatiksi. En ole noihin salaatteihini mitään ihmeellisempiä aineita laittanut, sienet ja sipuli pääaineksina.  (hyviä sienisalaattireseptejäkin saa kommentteihin laittaa, jos toki muutakin kannanottoa kirjoituksiini) 

 

Mutta,taas työ kutsuu. Maalipönttöä ostamaan, yhden rivitalon aidat kun pitäisi maalata ja taitaapa olla tulossa ihan sopiva muutaman päivän poutajakso.  Kun ei se Vinhakaan, niin hyvä maali kuin onkin, ihan läpimärän ja vettävaluvan puun päällä parhaimmillaan ole... 

Comments powered by CComment