etusivuotsikko2

Sodan lopputulos on tätä kirjoitettaessa vielä arvoitus. Tuhoa on tullut paljon ja ihmishenkiä menetetty. Vaikea uskoa että minkään maan kansalaiset olisivat voittajia. Tuskin edes etulyöntiasemassa ollut hyökkääjä lopulta on mitään hyötynyt. Vaikka sitten sota laajenisi ja yrittäisivät valloittaa myös muualta lisää alueita. Sellaisen vallan ylläpito tulee ainakin kansalle -ja lopulta rahan ja vallan haltijallekin-   tuskallisen kalliiksi.

Hyötyjät selviävät sitten myöhemmin. Aseteollisuuteen sijoittaneet kasvattavat pääomaansa jo nyt. Kauppa käy.

Kun sota kuitenkin joskus loppuu, niin millaisessa maailmassa elämme sen jälkeen? Kun diplomatia hävisi jo alkuvaiheessa ja asioita, rajoja ja vallanjakoa alettiin selvittämään aseilla, on pelisääntöjä muutettu , paljon.

Kun pelko ja viha tulevat olemaan läsnä pitkään, varmasti vuosikymmeniä, on selvää että asevarustelu tulee kiihtymään. Kaikki valmistautuvat ratkomaan seuraaviakin ongelmia aseilla.

Taas voittaa ensin aseteollisuus, ja seuraavana ne joilla suurimmat asevoimat on. Jakaantuminen eri leireihin jotka valmistautuvat ampumaan millä hetkellä hyvänsä, lisää pelkoa ja vihaa, lisää aseita. Kierre näyttää olevan nyt ainoa vaihtoehto.

Tulee menemään vuosia, vuosikymmeniäkin, ennenkuin voidaan taas edes yrittää aseistariisuntaa. Rautakorkoisten saappaiden aika on palaamassa. Valta keskittyy aseiden ympärille, niiden voimalla sanellaan mitä saa tehdä ja mitä ei. Sotilasliittoutumat vetävät ihmisiä puoleensa, voiman lähellä tuntuu turvalliselta.

Rauhanliikkeet tuskin saavat missään maassa puheenvuoroa pitkään aikaan. Kenraalien arvostus varmasti nousee. Taloudellisia hyötyjiä , ehkä hiljaa taustalla myhäillen, ovat edelleen aseteollisuuden omistajat. Ja taloudellista valtaa seuraa aina poliittinen valta.

Ihmiskunnan ja tavallisten kansalaisten kannalta  pidän nyt tulevaisuudenkuvia ikävinä.

Comments powered by CComment