etusivuotsikko2

Olin äskettäin aiheellisessa ja kaiken aikaa mitä erilaisimpien asioiden kanssa vastaantulevan taitolajin työpajassa, jossa käsiteltiin puheeksi ottamista. Jokaisella meistä on arkoja asioita, onpa vielä arempiakin juttuja ja kaiken lisäksi lopulta kaikista mahdollisistakin arempia asioita. Mitenpä sitten otankaan edes tuon luettelon ensiksi mainitun aremman puoleisen asian puheeksi, huomatessani jonkin asian nyt kaverilla kiikastavan vai liukenenko siitä puolihuolimattomasti etu- tai takavasemmalle? Jospa kuitenkin siihen jäisin ja yrittäisinkin päästä edes jyvälle siitä, mistä nyt kiikastaa! Loputa saattaisin tulla tilanteeseen, miksi kysyit? Jatko voisi ollakin, ”hyvä, että kysyit!”

Henkilökohtaisesti olen itsekin kokenut useamman kerran hämmennyksen tiloja kohdatessani sisimpääni koskettavia kysymyksiä. Näin on voinut käydä kadulla tuttavan tervehtiessä, mitä ihmettä, kylläpä näytät onnelliselta tai vaikkapa arvostamani papin kysymys, millainen on hengellinen tilasi tänään? Tulos oli, juuri tuo ”hyvä, että kysyit!” Tosin vastaus ei tainnut olla kummoinen, mutta sillä mentiin dialogissa eteenpäin. Mitä nyt ajankaan takaa? Tavoittelen sitä, että meille kaikille kuuluu toteuttaa lähimmäisen tehtävää ja siinä myös kantaa vastuuta toisistamme ja kysyä toistemme kuulumisista, myös heille vaikeista asioista! Alussa viittaamani työpaja käsitteli rahapeliongelmia ja puheeksi ottamista. Siinä ollaan yhtä pahasti suossa kuin päihteiden kanssa ja oikeastaan vielä pahemmin, sillä päihteiden käyttö näkyy päälle päin, tosin sekin yksilöllisesti!

Yksityisalue ja yksityisyyden suojamuuri ovat kysymisen tienviittoina, jotka ovat sekä kaikessa lähimmäis- että vertaistoiminnassa olleet viitoittamassa. Ne ovat myös ammatillisessa toiminnassa, jossa kuitenkin kysymyksen tekeminen on voitu sijoittaa ammattikaavaan kuten esimerkiksi mini-interventiossa. Kun on esimerkiksi tapaaminen talouskysymyksissä, niin siinähän kuuluu selvittää, miten kaikkineen asiat ovat. Lähimmäisen kysymyksessä tuo tienviitta ”yksityisalue” vaatii luottamusta, jotta polulla oleva mahdollinen puomi on voitu ohittaa ja tulla tuolle yksityisalueelle. Nyt ollaankin tilanteessa, jossa tarvitaan puheeksi ottamisen taitolajia. Nämä tahapeliasiat ovat ehkäisevän päihdetyön lakisääteistä kenttää. Miten onkaan rahapelisuhteesi laita? Miksi kysyitkään – no, hyvä, että kysyit!

Comments powered by CComment