etusivuotsikko2

Suomi sulkeutuu juhannuksena. Tuo on perinteinen käsitys suomalaisesta elämänmenosta. Kieltämättä lomakauden sesonkiaika pysäyttää monet asiat, mutta yhteiskunta sittenkin jatkaa eloaan vaikka osia siitä on hiljaisemmalla volyymillä käynnissä. Toisaalta tuo aika on mitä sopivinta omien koneistojen rasvaamiseen. Niinpä voikin heittää kehiin kysymyksen, tarttiskos tehrä jottain lähitulevaisuudessa esimerkiksi omissa järjestötoiminnoissa, johon liittyvänä nostan pohdintaan sote/maku ja sotu-teemat. Ensinnäkin tietysti mieleen palautuu se, että sote/maakuntauudistushan kaatuivat ja menivät historian romukoppaan, siis sehän oli sitten siinä! Mutta oliko sittenkään? Eikös ne esiinny uuden hallituksenkin ohjelmassa! Siis onko nyt tilanne se, että sote nousikin ylös haudastaan ja jatkaa eloaan 18 maakunnan perustalla! Miten tässä näin kävi?

Siis sote jatkaa eloaan, mutta monilta osin uudestisyntyneenä. Pitäisikö sitten meidän järjestöissä olla asiasta kiinnostuneita? Tuohon voi suoraan hetimiten vastata, totta ihmeessä pitää olla! Järjestöjen tuntosarvet ovat olleet kohtuullisen terävinä tähänkin saakka ja sitä niiden pitää olla jatkossakin. Meidän pitää olla valppaana sekä paikallisissa että valtakunnallisissa kuvioissa. On ollut ilahduttavaa joidenkin valtakunnallisten järjestöjen kommentoinnit hallitusohjelmasta sekä myönteisillä että arvioivilla kannanotoilla. Miten sitten maakunnissa jatko toteutuu, on maakuntien harteilla. Joissakin on purettu kaatuneen soten valmistelukoneistoja ja luultavasti perustellusti. Kuitenkin yleisvaikutelmaksi eri puolilta uutisointeja lukiessa syntyy se, että niiden työn tuloksia ollaan hyödyntämässä ja se on hyvä niin! Siis summa summarum: Tarttee jatkaa vaikuttamistyötä ja olla myös paikallisella tasolla ajan hermolla asioissa mukana!

SOTEn rinnalle kipuaa SOTU

Sosiaaliturvauudistuksen tarve on yleisesti tunnustettu ja sen aikaansaamisen välttämättömyys on kiistämätön tosiasia. Se tulee koskettamaan tavalla tai toisella suurin piirtein koko väestöä joskin ensisijaiset kohtaannot tulevat perusturvan alueelle ja eriarvoisuuden vähentämisen tavoitteissa. Erityinen alue tulee olemaan byrokratialoukkujen purkamisen toteutuksessa. Siihen liittyvänä kuvaan tulee mukaan sosiaaliturvan asioinnin kenttä. Kun totesin hankkeen koskettavan tavalla tai toisella koko väestöä, niin äkkiseltään on vaikea määrittää, olisiko joku ryhmä, johon olisi lainkaan ulottuvuutta. Kun nämä molemmat SOTE ja SOTU koplataan kentälle, niin taidetaankin olla meidän koko yhteiskunnan yhteisen asiakokonaisuuden kanssa tekemisissä. Siksi ajattelen, että meidän tarttee itsekunkin säädyn ja kansalaisen olla näistä asioista kiinnostunut ja meidän yhteisten asioiden kansalaistoimijoiden olla niissä mukana mahdollisuuksiemme mukaan. Vaikka Suomi elää lomaliekillä, niin siitäkin huolimatta ollaan mukana käytettävissämme olevilla voimavaroilla!

Comments powered by CComment