etusivuotsikko2

Tulevaisuuspäivä on valtakunnallinen teemapäivä, joka tuo tulevaisuuden tässä ja nyt kaikkien ulottuville. Vuosittain on määritelty tietty tulevaisuuspäivä, mutta tosiasiassa joka päivähän on tulevaisuuspäivä ja juhlapäiväkin, koska se on koko loppuelämän ensimmäinen päivä. Mietin kuitenkin tämän vuoden tulevaisuuspäivänä 6.3.2020 erilaisia tulevaisuuksia, joihin kenties itse osallistun tai voin vaikuttaa tavalla tai toisella. Nämä erilaiset mahdolliset tulevaisuudet voivat olla henkilökohtaisia mutta saatan olla mukana myös yhteistä hyvää tavoittelevissa mahdollisissa tulevaisuuksissa. Niissä voi olla kysymys merkittävistä muutoksista, joita joudutaan toteuttamaan epävarmuuksien maailmassa.

Otsikon kysymys rytinällä uusiksi vaiko harkiten kiiruhtaen? Miksi näin? Molemmathan johtavat muutokseen ja sillähän yleensä haetaan yhteisen hyvän vahvennusta. Rytinällä uusiksi voi olla rakenteiden täydellinen uudistus yhteisenä hankkeena ja hyvä niin, mutta… Se voi olla myös yksipuolinen kamppailun tulos, joka on saavutettu voiton kautta vastapuolesta. Yhteisön ollessa kysymyksessä on tapahtunut tietty vallanvaihto. Kun näin on tilanne, niin miten siinä mennäänkään tulevaisuuteen? Väylä voi näyttää avoimelta ja siitä vaan sitten eteenpäin. Nyt onkin kysymys siitä, miten kamppailun voittaneet malttavat katsoa sivuilleen ja huomioida taakse jääneen. Tosiasia on sekin, että elämää pitää sekä yksilönä että yhteisönkin ymmärtää taaksepäin, kyetä vilkuilemaan sivuilleen ja elää tilanteisuuden vaatimalla tavalla eteenpäin.

Miksi kirjoitin tämän tekstin? En ole nyt osallinen missään sellaisessa tilanteessa, jossa olisi hankkeita pistää rytinällä sekä valtarakenne että kaikki muukin uusiksi. Olen kuitenkin kuvioissa, joissa epävarmuuksien sietokykyä tullaan koettelemaan ja jossa on tietynlaisten luonnonlakienkin puitteissa pistettävä asiat uuteen kuosiin. Olen vuosien aikana seurannut myös joitakin prosesseja, joissa on osittain alussa mainituin tempuin savustettu vanhoja pois ja tuotu rytinällä uusia peliin. Miten uusi pelijoukkue on sitten selvinnyt, olisi oma tarinansa. On ollut tapauksia, joissa kaikki ei olekaan mennyt ihan yhteisen hyvän tavoitteen suuntaan, joten ajattelen hyväksi periaatteeksi harkintaa. Innostuneisuutta tarvitaan, mutta yli-innostuneisuus hukkaa terveen järjen. Tosin innostuneisuuttakin on monenlaista, jotka juontuvat innostuneiden arvoista ja motiiveista.

Tulevaisuuspäivän vietossa ei suositella filosofi Horatiukselta peräisin olevaa carpe diem periaatetta, joka kirjaimellisesti tarkoittaa ”poimi päivä”, mutta tavallisimmin suomennetaan ”tartu hetkeen” ja siinä tarkoituksessa käyttämään jokaisen käsillä olevan hetken hyväkseen sekä varoittaa luottamasta liikaa tulevaisuuteen. Kuitenkin tähänkin tuo otsikko johtaa eli itse kunkin on paikallaan olla kriittinen niihin hienomaalauksiin, joilla suuren innostuksen vallassa saattavat vetää mukaansa. Vastavoimana kannattaa ottaa terve harkinta käyttöön. Mahdollisissa tulevaisuuksissa mahdollisimman hyvää kaikille!

Comments powered by CComment