etusivuotsikko2

Se on sitten menoksi! Vai onko sittenkään? Poikkeusaika murtaa sekä fyysisten yleisten että ihmisten mielen totuttuja rakenteita. Kaikki ei ole kuin ennen. Ollaan oudossa tilanteessa. Siinä sitten saatetaan ajatella mielensä pahoittajan tapaan sitäkin, että ennen kaikki oli paremmin. Meillä itse kullakin on oma uskomusjärjestelmämme, joka voi olla tukipilari, mutta se voi olla myös haitallinen muuttumattomuuden tilaan naulattuna. Uskomukset voivat tukkia elämänvoiman virtausta sekä olla todellisuutta vääristäviä filttereitä. Uskomukset tukevat ja pökkäävät mielen liikkeitä käyntiin. Ne voivat lähteä jopa hillumaan vaikeasti hallittavana. Ollako vai eikö olla, on siten klassinen joko tai ristiriita. Ahdistava epätietoisuus on saapunut luokseni aiemman ehkä kohtuullisen tasapainon tilalle!

Usko ja uskossa oleminen on itseasiassa melko hankala juttu, jos se on sisäistetty ahtaasti. Johonkin me uskomme aina vaikkapa kuten Nätti Jussi Lapin savotassa. Aikoinaan savotoilla liikkui savottapappeja, joka oli tullut kämpälle. Pappi kysyi, kukas täällä on jo uskossa? Jätkien keskuudessa syntyy kiusallinen hiljaisuus. Nätti Jussi tilanteisuuden hallitsijana purkaa hiljaisuuden nostamalla kouransa ja sanomalla kuuluvasti ”Minä!” Pappi kehottaa todistamaan. Nätti Jussi toteaa: ”Minä olen siinä uskossa, että leipä on näläkään hyvää!”

Korona-aika teki omat murtoliikkeensä totuttuihin tapoihin. Jälki on sekä hyvässä että vähemmän hyvässä sekä lupaava että pelottavakin. Pelkotilaan ei sittenkään ole aihetta, sillä paluu hallittuun olemiseen on löydettävissä. Nurkkiinsa käpertyneitä kuitenkin on ja siellä joillekin voivat ”seinät alkaa kaatuilla päälle!” Ahdistus itsensä kanssa heijastuu myös helposti muihin suhteisiin. Viime aikojen maailmanpoliittiset kysymykset saattavat myös tulla kuvaan mukaan. Siinä voi olla ja usein onkin aiemmin opitut suhtautumistavat, jotka ovat muodostuneet jopa lukituiksi omaan mieleen. Oma arvojärjestelmä lukittuna estää näkemästä ilmiöiden todellista sisältöä. Jälleen on syntymässä tilanne, entäs nyt, kun tökki! Tarvitaan tahdon voimaa ja hyväksi voi olla  ystävän pökkäys ”se on sitten menoksi!”

Comments powered by CComment