etusivuotsikko2

No, hommat taitavat mennä ketuille, kun on melko heikossa hapessa! Mikähän lieneekään syynä? Sanonta ”heikossa hapessa” voi tarkoittaa monia eri huonovointisuuden tai heikkokuntoisuuden tiloja. Kaikki niistä eivät liity lainkaan hapensaantiin. Heikossa hapessa oleminen saattaa johtua esimerkiksi sairaudesta, vammasta tai myrkytyksestä. Se, että jos tänään kaksikin mahdollista juttua jää toteuttamatta heikossa hapessa olemisen vuoksi, on vielä kertaalleen sanottava, että syys on jokseenkin oman olemisen luonnollista laatua. Siis tänään se ei ole se, mikä ehkä jollakin voi tulla mieleen. Siis edelleenkin pätee eronnut alan vakinaisesta palveluksesta. No, mitähän tuo ”heikossa hapessa” on? Enpä kysykään määrittelyä kirjastonhoitajalta, vaan otankin sille löytyvän kattavan määrittelyn esimerkkeineen urbaanista sanakirjasta. Heikossa hapessa on:

1) Laitteesta tai esineestä: olla huonossa kunnossa, toimia vaivalloisesti tai vajaatehoisesti tai olla menossa epäkuntoon
2) Ihmisestä: olla huonossa kunnossa ja
3) Olla krapulassa

1) Noi sun kengät on aika heikossa hapessa, eiks ois jo aika ostaa uudet?
2) Ukki on aika heikossa hapessa, se joutu sairaalaan
3) Minna on aika heikossa hapessa eilisen jäljiltä

Nyt kun ei ollutkaan tuo kolmas tekijä syynä, niin heikossa hapessa olevalle tulee positiivisia kannusteita. Tuleehan niitä tietysti alankin piirissä ja melko hyvä niin, mutta ei täysin. Positiivisuus sinänsä on ihan hyvä juttu, mutta senkin heittely kehiin on kaksiteräinen miekka sekä hyvänä että vähemmän hyvää edistävänä jopa vaurioon saakka. Jyräävä ylikävelevä vaikkapa kirjan oppineisuuden arvovallalla päähän lyöminen vie entistä syvemmälle. Sanat voivat vaikuttaa positiivisilta, mutta…

Mitä positiivisuus onkaan? Sitähän pidetään yleisestikin toivottavana olemisen tunteena? Onko se, rohkaisevia eteenpäin tuuppaavia neuvoja? Tai, onko se hyviä vinkkejä, miten sivuuttaa elämän haasteet ja paha olo ja edetä reippaasti kohti onnistumisia? Kaikkea tuotahan se kylläjkin on, mutta onko unohtunut jotakin? Positiiviseksi tarkoitettu pökkäys voi tulla tulkituksi tökkäykseksi. Heikossa hapessa olevana ei kenties kykenekään ottamaan viestiä vastaan tai tulkitsemaan sitä.

Positiivisuus sanan eteen voidaan liittää ”toksinen” etuosa ja näin on tultu myrkyllisen positiivisuuden äärelle. Toksiselle positiivisuudelle en ole löytänyt vakiintunutta tieteellistä määritelmää. Sillä usein viitataan käytökseen, joka korostaa positiivista ja optimistista suhtautumista tilanteisiin, väheksyy ja minimoi tai jopa kieltää kaikki muut tunteet haitallisina.

Toksisen positiivisuuden piirrettä on ollut tulkinnoissani mm se, että korona-ajasta on sanottu, että pandemioita tulee ja menee. Sehän pitääkin paikkansa, mutta kun sen kohtaa toiminnoissaan, niin tuo kohtaaminen on ainutkertainen kokemus jättämineen jälkineen. Toinen tällainen kommentti on ollut se, että kun tuli esittäneeksi huolenaihetta, miten tulevaisuudessa homma hoidetaan? Siihen kommentti ”kyllä niitä toimijoita löytyy” eikä syytä huoleen! Siis on olemassa niitä ”joku” henkilöitä. Kaikki ”joku” toimijat ovat toki arvokkaita, mutta ilmaantuuko tämä ”joku” tarvittaessa paikalle, se onkin eri asia. Ei ole toivotonta asiaintilaa, mutta toivonsa menettäneitä on!

Comments powered by CComment