etusivuotsikko2

- Vettä.

Jos ei riittävästi juomalla, niin ainakin sateena kastelee. Se on sitten taas asuste/varustekysymys, miten lopulta käy. Se, että miten paljon kastuu, siis vaatteet.
Pulahdus uima-altaalle kastelee/voitelee ihoa sopivasti ja sopuisasti.

A

 

Vettä on ”virrannut” myös ajassa. Monenmoista kiirettä. Itse aiheutettua, se sanottakoon.

- Digimaailma.
Tuohon tuli jälleen kunnolla ”törmättyä”, kun osallistuin tietotekniikkakoulutukseen. Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto järjesti kyseisen kurssin Vähäjärven Lomakodissa (missä tuo allasuintikin tapahtui).
Oli sitten todella tarpeellinen kurssi. Vaikka sitä luuli jotain tietävänsä, niin eiköhän vain aina käsi pystyssä ja suusta huuteluja päästellen kysymyksiä riitti. Mutta mikä parasta. Opettajat eivät hermostuneet. Auttoivat rauhallisesti, taas auttoivat, ja taas, ja vieläkin.
Lopputulema oli, että jatkoa kaivataan. Ensi vuodelle on suunniteltu uusia kursseja, joten sinne. Kannattaa muidenkin osallistua. Tieto on tarpeen. Tieto kyllä luo myös tuskaa, koska aivokapasiteetti ei likikään kaikkea tahkoa, mutta tämä tuska (digiajan) on vain kestettävä. ”Älyt” ovat vallanneet meidät.

Äly1

Olisiko niin, että vierivä kivi ei sammaloidu. Myös mummut ja vaarit tarvitsevat ko. taidot. Ja osaavat kyllä jos vain hiukankin haluavat. ”Guuglata voi ysikymppinenkin”, kirjoitti Sanna Nurmi Turun Sanomien viikkolehdessä. Tarjoaa vempainapua. Hieno homma.

- Matkailu. ”Maalainen maailmalla”.
Siitäkin olen kokemusta rikkaampi. Matkailusta muuallakin kuin Vähäjärven maisemissa Hauholla.
Ihan Turus kävin. Matkani liittyi ehkäisevään päihdetyöhön, yhteisten asioiden hoitoon. Yhdistystoiminnassa oleminen on, voisiko sanoa, synnynnäistä.
Tunsin todella itseni maalaiseksi ja osaamattomaksi matkustaa. Linjurilla mentiin ja tultiin. Oli pyydettävä apua matkalippujen suhteen. Toteamukseni oli, että on kaikki tehty vaikeaksi. Netissä on liput myynnissä ja on ajoissa matkat ja reitit suunniteltava, mennen tullen. Voisko edes bussiin mennä ilman etukäteisvarausta. - Eihän sitä aina voi tietää kaikkea etukäteen. Sama pätee invakyytien varauksissa. Näin olen informoitu. Se vasta pitkää pinnaa vaatii.
Ja tuo digitaalisten vempainten käytön osaamisen tärkeys. Lähes kaikki asiat pitää hoitaa netissä. 

Ennen varsinaista ohjelmaa oli hieman joutilasta aikaa. Matkakumppanin kanssa tuli kierreltyä ympäristöä tutkailemassa. Tehtiin myös erinäisiä havaintoja ”kaupunkilaisista”, varsinkin pikaruokapaikan ikkunan takaa. Shoppailukierroksella löysimme itsemme paikallisesta kierrätysmyymälästä (sellaisesta, jota kotikunnilla ei ole). Aika kului ja vaatesovitukset jatkuivat. Lopulta ”pakko ostaa, kun halvalla saa” -ilmiö toteutui. Ei muuta kuin tavarat kainaloon ja menox.
Loppu sujuikin sitten toisenlaisissa merkeissä.

Kaksi korttia. Asiapitoista. Huumaaviin aineisiin liittyvää, tällä kertaa ajankohtainen kannabis. Juttua riitti pöytäseurueessa. Näin oli ohjelmassa.
Kohdallamme kuitenkin (vakavasta aiheestaan huolimatta) tämä ”korttitempaus” siivitti iltayön hauskuuden. Loppua ei meinannut tulla. Liekö ollut väsymystä, vai mitä. Ja ilman ”teräviä”. Puteleita toki oli tarjolla hotellihuoneessa. Saivat jäädäkin sinne.

Kämppiksen kanssa aikamme pidennettyä ikäämme naurulla ja silmäilessämme verhojen raosta naapuritalon punaista värikajoa (melkein kuin...) laitoimme silmämme kiinni ja unten maille vajosimme. Kunnes klo 4.14.

Naapurihuoneiston väki kotoutui. Ja millä voimakkuudella. Saimme aikaisen aamuherätyksen. Naapureilla riitti jutunjuurta, nousevalla ja laskevalla voimakkuudella sekä ovien pauketta. Entä me. Sinniteltiin. Mitäpä muuta. Aamupalalle menimme ”silmät ristissä”.
Päivän ohjelma ja kotimatka sujuivatkin loistavasti. Kotiinvietävää riitti, niin aineellista kuin henkistäkin. Kiitos vain mukanakulkijoille.

 

- Vettä.
Sitä tulee taas taivaalta tätä kirjoittaessa. Ei ihan vielä vielä lunta. Kohta kait sitäkin. Onneksi on autossa jo nastat alla. Jos ei sitten uudelleen linjabiilillä.

Terttu Elomaa

Kirjoita kommentti (0 kommenttia)

Toivottavasti Sampolan uuden ja uljaan Itätuulen koulun kirjaston viereiseen Salonkiin löytävät tiensä lasten ja nuorten lisäksi myös alueen vanhempi väki, joita heitäkin runsaasti on. Paikka verrattuna entiseen asukastupaan on varsin erilainen, steriili, pelkistetty. Väriä löytyy ja tilaa, ainakin ylöspäin. Paikan nimi, Salonki, viittaa kylläkin tällaiselle tavikselle aivan johonkin muuhun ympäristöön. Ensiviesti aivokoppaan on: ei ole mun paikka. Mutta, mutta...

Käyttäjäthän paikasta kuin paikasta tekevät oman näköisensä. Jos se nyt puitteet ottaen huomioon on edes mahdollista. Toivotaan, toivotaan.

Sampolalaisten ”olohuoneessa” on luvassa monenlaista toimintaa, niin nuorille kuin kenties varttuneemmallekin väelle. Pitää pitää tuntoaistit herkkinä ja mennä mukaan päivittäinkin järjestettäviin tapahtumiin. Tutustumaan. Uusi on aina uutta, mutta eiköhän se siitä. Ja jos ei ole itselle sopivaa aihetta, niin ainahan voi vinkata asioita hoitavalle taholle tarpeet. Uskoisin niihin tartuttavan.

- Yhteisötila Salonki on kaikille avoin tila, jossa vapaan oleskelun lisäksi on tarjolla arki-iltapäivisin monipuolista ohjelmaa eri-ikäisille ihmiselle eri teemojen ympärillä.

- Perjantaisin Salongissa on avoin päivä kello 13-18, jolloin yhdistykset voivat maksutta, varausperiaatteella, järjestää tilassa avoimia toimintaesittelyjä ja aktiviteetteja.

- Yhteisötila on myös vuokrattavissa yhdistysten omaan käyttöön maanantaista perjantaihin kello 18-21.30.

Ensivaikutelma. En nyt osaa oikein vielä hahmottaa tulevaa. Positiivisena ihmisenä kuitenkin uskon paikan täyttävän sille luodut mahdollisuudet. Aika näyttää minkälaisen vastaanoton uusi Itätuuli-kompeksi kaikkine mahdollisuuksineen ja siellä oleva Salonki saavat.

Tätä jään mutustelemaan.

 

Kulku Sampolan Salonkiin

Kirjoita kommentti (0 kommenttia)

Voiko todella olla näin, että nyt lanseerattu uusi systeemi on turvallisempi, kuin entinen, vielä toki voimassa oleva. Kysymys on pankkiasioinnista ja varsinkin uudesta mobiilisovelluksesta. Helppoa, nopeaa, turvallista!

Hoidan omat pankkiasiointini (paremminkin vain laskujen maksut) tietokoneella kotona näpytellen. Tähän on tultu, sillä pankkisalit virkailijoineen ovat lähes saavuttamattomissa. ”Kehitys kehittyy”, sanoi entinenkin akka. Mutta ainako parempaan?

Kotipankissa asioidessani (siis koneellani kotona) olen tuudittautunut melko lailla homman turvallisuuteen. Ainakin kaikki on toistaiseksi pelittänyt hyvinkin. Ei ongelmia. Olen varannut aikaa ja vailla ylimääräisiä silmäpareja.

 

Sivutie kirjaudu

Verkkopankkiin (sehän se hieno nimi taisi olla) kirjautuessa tunnistaudun kirjoittamalla käyttäjätunnukseni sekä salasanan. Ne ovat jotenkin takaraivoon kirjoitetut. Salasanaa kannattaa vaihdella, jos vain pysyy itse matkassa mukana. Ok.

Kun nuo edellämainitut tunnukset on saatu kirjattua, kysytään vielä pankin antamasta avainlukulistasta varmennetta, numeroita.

Sivutie avainlukulista

Simppeliä, sanoisin minä. Tähän olen tottunut eikä aikaakaan kovin paljoa vielä ole kulunut. Siitä sitten asioiden hoitoon, elikkä rahavirtojen siirtoa itseltä toisille. Niinhän se yleensä hoituu. Ja lopuksi, vielä varmemmaksi vakuudeksi pyydetään varmennusta noihin siirtoihin. Ja homma on ohi. Ulos kirjautuminen ja silleen.

Sivutie älypuhelinopastus

Nyt sitten tämä uusi sovellus, jota ”äly”laitteeseen voi ladata. Jotenkin ihmettelen sen turvallisuutta entiseen (jota siis voi yhä edelleen käyttää). Älyvempain saattaa olla siinä mielessä nopeampi, että kellä se on, niin se kulkee mukana retkillä (jos ei ole jäänyt eteisen pöydälle). Mutta onko pakko juuri tuolla reissulla niitä pankkiasioita hoitaa. Onko juuri nyt pakko katsoa tilin saldoa. Ehkä, ehkä ei.

 

Niin tuo turvallisuusnäkökulma. Tilillä olevan rahamäärän voi siis katsoa vaikka missä. Pankkiohjelman avaus on varsin simppeli. Siinä kysytään vain ja ainoastaan yhtä salasanaa. Sillä pääsee ”sisään” asiointiin. Olet sitten missä vaan, vaikka kuppilassa, jossa joku saattaa tiirailla selkäsi takana. Tilisi sisältö näkyy ruudulla, voit tsekata rahavarasi tai maksaa laskut (jos olet huomannut ottaa ne mukaasi). Taitaa siinä olla myös muita mahdollisia toimintoja, joista olen itseni ulkoistanut.

Mutta siinä se. Lopuksi uloskirjautuminen kädessäsi kulkevasta pankkisalista.

Nopeaa, vaivatonta. Kelle on, kelle ei. Ja mihin meillä on kiire?

Itseäni ainakin ”pelottaa” tuo jatkuva nopeuttamisen vaatimus. Ei tarvita kuin yksi mummo tai pappa hidastelemaan vaikkapa kaupan kassajonossa, niin siinä se.Tässä kohdin sanotaan lähimaksutapahtuman nopeuttavan, mutta jos ei sitä halua käyttää. Entä sitten korttien lähimaksurajan nosto. Epärehellisten kannalta tuo varmasti helpottaa suurempien hankintojen ostot kerralla, jos sattuu saamaan kyseisen kortin haltuunsa.

Taidan olla vanha. Vanhanaikainenkin. Olenkin. Yritän kyllä pysyä mukana uudistuksissai, mutta epäilevä luonteeni pitää minut jokseenkin ”vanhoissa saappaissa”. Tarttis varmaan tehdä jotain.

Niin ja se kiire. Onko se todellista. Pitänee pysähtyä hetkeksi ja miettiä. Taidanpa tehdä niin.

Kirjoita kommentti (1 kommentti)

- ”Se on täytetty”. Niin, että mikä?
(Mun puuvarasto. Niin, että antaa talven tulla. Ei nyt sentään ihan vielä.)
- Keskikesän juhlat tuli juhlittua.
(Sää oli mitä oli. Satoi tai paistoi. Ei sekään ihmeellistä, vaikka lunta olisi ollut maassa. Saattoipa jossain ollakin. Kylmässä ja sateessa sitä on tullut juhannusta vietettyä, ja tuolloin oli asumuksena teltta. Ja hyttysiä. Niistä ei pääse eroon, kuin kovalla tuulella, eikä sitäkään toivoisi. Tuulta toki länsirannikolla on piisannut.)
- ”Kahta en vaihtaisi... sinappia ja...
(Makkaraa nyt kumminkin oli oltava, juomapuolikin oli sopiva. Kuka mitenkin, osa jopa selvin päin. Tätä ainakin toivottiin Työttömien tiloissa pidetyssä päihteettömässä Selvästi kesään -tapahtumassa.)
- Sama aurinko itse kullekin.
(Tuo puiden säilöntä talven varalle on meikäläisen jokavuotista puuhaa. Kuten niin monelle. Siis samanlaista päivitystä vuodesta toiseen. Miksi edes mainita?
Tälläistähän tämä elo on. Liki samanlaista päivästä toiseen. Varsinkin eläkkeellä olevana päivät tuntuvat toistavan toisiaan. Aamusella on oikein mietittävä ja varmuudeksi katsottava allakkaan päivämerkintä, jotta nyt ei ainakaan ”kirkonmenojen” aikaan häiritsisi muiden rauhaa.)

- ”Pitkä matka ja kivinen tie”. Nuoli ylös
(No ei niin kauhean pitkä ja kivinen, asfalttia kyllä alla. Mutta mitäpä tuosta, pääasia, että ”matka jatkuu ja maisemat vaihtuu”.
Polkupyörällä (milläpä muullakaan) liikkeellä olleena minut yllätti yks'kaks puhjennut eturengas. Puf vaan ja vanteilla klonsuteltiin. Ei kyllä kauaakaan. Hyppäsin (!) kyydistä ja talutukseen kaverin otin.
Päivän reissu oli melkein suoritettu. Kävin, ja olin tovin Viikkarin Toivossa Förskotijuhannusta katsastamassa. Allakkassani oli merkintä. Pihakaffeen sijasta mehustelin ja seurasin ohjelmaa. Ystävällisiä ihmisiä ympärillä, muutaman tutunkin kanssa tuli jutusteltua.
Paluumatkalla tuo puf. Rengasrikko. Aamulla olin ilmaa lisännyt ja nyt. Loppu tuli. Olihan se kummi jo aikansa palvellut. Ei muuta kuin ja reipasta kävelyä auringonpaahteessa. Oli oikea hellepäivä ja lämmin tuli, mutta eipä hähtiä mitiä. Pyöräliike oli kotimatkani varrella. Sinne jätin ”miesten” huomaan menopelini katsastettavaksi ja uutta alle laitettavaksi.)
- ”Ei voi olla totta!”
(Loppumatkan kuljin kypärä, ei päässä, vaan kassissa. Kaikkea kaunista ja mieleenpainuvaa kuvattavaa tulin kohdanneeksi, mutta kas kummaa. Kamera ei ollut mukana.Tai paremminkin, tuo ”älykkö”, jolla mm. puhumisen lisäksi voi napsia kuvia. Voi harmi. Kuvauskohteet olivat, näin jälkikäteen ajatellen, mahtavia. Uusintoja niistä ei ole. Uusia kuvakulmia odotellessa. Niitä tulee varmasti. Ja olisihan tullut.)
- ”Kissa istui puussa...”
(Ei vaineskaan. Tässä tapauksessa, maassa. Mutta olin liian hidas ikuistaakseni moisen. Ihmettelet, että miksi? Tuolla maaseudulla ajellessani ystävien kanssa havahduimme soratien mutkassa, ylämäessä kyyröttelevään eläimeen. Pelästyin jo vaikka karhun näkemiseen. Ei sentään. Kissahan siinä. Keskellä tietä, ylämäessä, mutkan kohdassa. Kykkysillään. Ja mitä tehden? Kakkimassa. Kaikessa rauhassa. Näky oli jotenkin inhimillinen.
Toppautin kulkupelin ja odottelimme. Hamuilin kameraani. Liian kauan. Kuva jäi saamatta. Voi harmi. Olisitte saaneet laillamme ”nauttia” tuosta hetkestä. Nyt on vain muisto tuolla jossain pääkopassa. )
- ”Loppu hyvin, kaikki hyvin”.
- (Lopulta taisimme olla kaikki tyytyväisiä. Kolari vältettiin ja kissa sai tarpeensa hoidettua ilman kiirettä pitämättä. Se kai tuolle ”oman tiensä kulkijalle” oli suotava. Ja suotiin.)

Luonto lähellämme antaa monenlaista mielen täyttöä, jos vain antaudumme ”virran vietäväksi”.

 

Kirjoita kommentti (0 kommenttia)

Eräänä päivänä. Tai jotain sinne päin.

- Kotiloiden keruuta (tappomielessä. Mistä kummasta tällainen, voisi jopa sanoa, riesaksi asti pesiytynyt kotilo on tullut kulmakunnan, kenties laajemmankin, elinpiiriin),

Sivutie kotilo

- villikissan poikasten seurantaa (paikkauskollinen musta kulkukissa kun on taas tekaissut pentueen, ties monennetko, ehkä loukutus lähenee taas),

- nurmikonleikkuuta (voikukkien pakoillessa onnistuneesti koneen leikkuuterää, miten kuulevat jo ajatuksenkin),

- hienpyyhkimistä (onneksi näin, ettei jään raappimista, oli siis lämmin päivä),

- saunanlämmitystä (tietysti laitokseni on puilla lämpiävä ja savua naapurustoon levittävä, ihastukoot tai vihastukoot),

- kadullakulkijoita seuraten (menee siinä päivän mittaan jokunen auto ja muutama koiranulkoiluttaja, lemminkinsä paskomismielessä, luulisin, ja tietysti tuo musta kissa, klo 11 ja 16 aikoihin, tarkka on rajoistaan ja ajoistaan),

- hyttysiä karkoittaen (tosin pari taisi kuollakin käden kosketuksesta, vaikka hellävarainen yritin olla),

- kimalaisen työtä seuraten (kait se kimalainen on, joka lentelee kukasta kukkaan ja hyvää etsien, jos ei kimalainen, niin ainakin jokin lentävä),

- postinjakajaa/tuojaa odottaen (ainakin juttelumielessä, kun pysähtyy mainospostia laatikkoon laittamaan, toivottavasti ei laskuja, ainakaan kovin suurisummaisia),

Sivutie kaffepaussi

- päiväkahvikin jo tässä vaiheessa tulee mieleen ja kieleen (joten ei muuta kuin kahvinkeittoon),

- vai ottaisiko ensin päivätirsat. Niin teen. Sitten vasta kahvit.

Loppu onkin sitten jo eri juttua. En vielä tiedä miten toimin. Voinen joskus paljastaa.

Niin juu.

Uutinen Usan ja Kiinan kauppasodasta koskettaa, tai ainakin puhuttaa, tavallista kaduntallaajaakin. Eikö tuo uhittelu ole jo muiden maiden sisäisiin asioihin puuttumista. Sallitaanko tämä rauhallisin mielin ja vaihdetaan tarvittaessa vaan auto- tai puhelinmerkkiä. Köyhälle tuo autonvaihto-operaatio tosin voi olla ongelmallisempaa kuin puhelimen nakkaaminen hevon...jonnekin. Mutta milläs sitten sometat?

Sivutie älypuhelinopastus

Seuraillaan maailman(kin) menoa.

Kirjoita kommentti (0 kommenttia)

Aatokseni voisi alkaa vaikka sanoilla: kyllä minä niin mieleni pahoitin.

Mielensä kun voi pahoittaa milloin mistäkin, ja aivan liian vähästä. Mitäänsanomattomista asioista. Luuloista, kuulopuheista. Niille ei pidä kuitenkaan antaa valtaa. Muuten asioista tulee lumipalloefektin lailla yhä suurempia ja suurempia. Lopulta ei enää edes muista mistä kiikastaa. Mikä olikaan alunperin se asia, josta ”otti nokkiinsa”. Mutta periksi ei voi antaa, kun ei ”se toinenkaan”. Ja mistä edes aloittaisi.

Tällaisia tilanteita syntyy itse kullekin, joskus, toivottavasti harvoin. Mutta eteenpäin on mentävä, niin kuin mummo lumessa. Jos kaatuu, niin noustaan ylös ja jatketaan matkaa.

Vaan enpä ala sanomaani tuosta. Ei ole mitenkään tarvis. Ainakaan tällä hetkellä. Päin vastoin.

Mutta mitä piti julkituoda.

yksin mietintä

Eräs ”kamu” kirjoitti (huom. kirjoitti) tai enemmänkin kyseli, että miten sitä aina jaksaa mennä kaikenlaisiin juttuihin, touhuihin mukaan. Varsinkin kun niistä ei edes makseta ja joskus jopa ketuttaakin meno. Mutta sitten kun ”reissuun” on lähtenyt, niin vot. Olipa hyvä, että lähti ja tuli toimineeksi kuka mitenkin ja missä piireissä sitten olikaan.

Mikä antaa voimia tehdä, ”harrastaa”, jopa omien voimiensa äärirajoilla.

Tähän voisi sanoa, että ihmiset. Näin eräskin "kommentoija" loihe lausumaan, että juuri ne todelliset ihmiset.


Vaikka meikäläinenkin (huom. siis minäkin) viettää suuren osan aikaansa nettivaltakunnassa seuraten ja silloin tällöin kommentoiden ”kamujen” edesottamuksia, niin ihminen itsessään on juuri tuo mihin tarttua. Tarttua siihen sitten vaikka somessa, jossa (tuon edellä kerrotun kirjoittajan mukaan) kohtaa vain ohuen teksti/kuvakerroksen. Sanoisin, että niidenkin takana on tuo ihminen. Ihminen, jonka on oppinut jotenkin, edes pieneltä osin, tuntemaan elämän aikana.

älypuhelinopastus

Entäs sitten nämä todelliset live-ihmiset, joita tapaamme kasvotusten eri tapahtumissa, harastusten parissa tai missä milloinkin. Nämä ihmiset ovat se elämän suola, jotka panevat jaksamaan. Heidän innostuksensa, mukanaolonsa kera ilojen ja surujen vertaistensa joukossa. Ja vertaistemme joukkoon me kaikki hakeudumme tai johkaannumme. Tunnemme itsemme hyväksytyksi.

Ei kuitenkaan pidä aliarvioida itseään, uskallustaan. On myös uskallettava rikkoa raja-aitoja. Mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. - Aina ei ole kivaa, mutta sellaistahan elämä on. Äärirajoilla kulkemista, uusia ulottuvuuksia ja ystäviä hankkien, ja omanlaistamme apua antaen.

Siis aiheeseen: Live vastaan some. Molemmat käy. Molemmille on oma paikkansa.

 

Kirjoita kommentti (2 kommenttia)

Tulipa jälleen poikettua kahvittelemaan, lukemaan lehtiä ja jutustelemaan tuttujen ja vähemmäntuttujen kanssa muutamalla asukastuvalla. Ns. matalan kynnyksen paikoissa, joihin voi poiketa vaikka ”ihan muuten vaan”. Niin minäkin joskus ekakerralla. En edes välttämättä oivaltanut mikä paikka on, mutta kukaan ei kyräillyt eikä näyttänyt poistumismerkkiä, vaan päin vastoin. Olo tuntui hyvältä.

Näitä ovia olen sittemmin availlut tuon tuostakin. Keskustassa käydessäni mm. Positiimi kuuluu kierrokseeni. Vastaanotto on aina ollut hyvä. Tätä ”suhdetta” jatkan.

Toinen vakipaikka kävelylenkilläni on asukastupa Sampolassa. Vielä niin kauan kuin se on paikallaan. Tästä onkin paljon puhetta joka kerta siellä käydessäni. Asia huolettaa monia.

Liikekeskus, jossa tupa on, odottaa purkamistaan. Kesän jälkeen. Viimeiset asukastuvan aukiolot ovat toukokuun puolessa välissä. Sitten...

2 Sampola
Viime kerralla, kun menin päivän ohjelmasta tietämättömänä asukastuvalle, oli väkeä ja paljon. Mitä siellä? Tällä kertaa Winnovan oppilaita terveydenhoidon teemallaan. Oli mittauksia, muistipelejä, hierontaa, kynsien lakkausta ym. Ja alueen asukkaita riitti. Minäkin olin ”hoidossa”. Muistipeli oli suosiollinen ja vakuutuin, että taidan osata kotiin takaisin.

Kaikesta tästä, jokapäiväisistä kerhoistaan, ruokajakelusta ja neuvontapalveluista ym. tapahtumistaan johtuen huoli asukastuvan jatkuvuudesta on suuri. Mistä uusi paikka? Väki, joka täällä käy, ei lähde pitkien matkojen päähän. Lähin Väinölän asukastupakin on liian kaukana. Virikkeitä kaipaavat, yksinäiset, niin ikäihmiset, huonosti liikkuvat ja nuoremmatkin haluavat ”lähipalveluita”. Tämä on yksi niistä.
Asukastupa-asiasta on luvattu lähiaikoina tiedottaa ja pohtia paikkaa. Sitä odotellessa.

Itsekin muutaman vuosikymmenen Sampolassa asuneena olen kuullut paljon puhetta alueen ”maineesta”. Minulle tuo maine on ollut aina hyvä. Aina löytyy moitittavaa, jos niikseen haluaa.

Nyt valitettavasti lapsiperheet ovat vähemmistönä. Olisikohan uudesta uljaasta koulusta vetovoimaksi.

Ikääntyvä väestö näkyy entistä enemmän katukuvassa. Tämän myös pitäisi näkyä alueen palveluissa. Entisaikojen runsaidenkin palvelujen karsinta on ollut vuosien varrella jatkuvaa. Jopa pankkiautomaatti, pankeista puhumattakaan, on poistunut kuvioista. Toisilla on helpompi pääsy kauempana olevien palvelujen ääreen, mutta entäs me ikääntyneet ja autottomat. Uusi kauppa toki Sampolaan on valmistumassa, mutta muutakin kaivattaisiin.

Melkein ”sampolalaisena” voisi sanoa, että nyt pitäisi tälläkin alueella palvella ihmistä. Lähipalveluna tärkeäksi koettu asukkkaita palveleva asukastupa monine virkistystoimineen on juuri yksi näistä, joita Sampolassa kaivataan.

 3Sampolaa Träskelin Arto

4Sampolaa Träskelin Arto

Vasemmistoliiton Itä-Porin yhdistyksen järjestämässä Sampolan
lähiötapahtumassa riitti keskustelua mm. asukastuvan kohtalosta. (kuvat Arto Träskelin).

Kirjoita kommentti (3 kommenttia)

Tokihan me sen itse kukin tiedämme, tai ainakin uskomme tietävämme.

Ennen kuin jatkan, niin myönnettäköön rehellisesti, etten ole lukenut kansanedustaja Anna Kontulan kirjaa Eduskunta - Ystäviä ja vihamiehiä. Mutta kävin kuuntelemassa itse Annaa, porilaistaustausta, nykyisin tamperelaista, vasemmistoliiton kansanedustajaa.

Oli mielenkiintoinen tuttavuus tutustua hänen kauttaan eduskuntaan ja sen näkyvään ja kulissientakaiseen toimintaan. Ainakin niiltä osin, kuin ilmeisesti tuo kirjakin paljastaa.

 

Toisen kauden kansanedustaja, kuten ekan ja vanhempien, eivät ole ”näyttäytyneet” minulle eduskunnan täysistuntojen katsojaa, tavalla, joista nyt kuulin. Kaikki protokollat, hierarkiat ja sen sellaiset kyllä näkyvät teeveen katsojalle jollakin tasolla, mutta, mutta...

Kuinka moni on esimerkiksi tullut viimeisen päälle pohtineeksi mm. istumajärjestystä eduskuntasalissa, järjestystä edustajista otetuista valokuvista. En minä ainakaan. Nyt tulleen tiedon mukaan olen varma, että katseeni ja ajatukseni siirtyy entistä enemmän tuohon suuntaan.

Puheenvuorojen pitäjät ehkä ymmärrämme. On sovittu kuka puhuu ja mistäkin asiasta. Hyvä näin, sillä yksi ihminen ei voi mitenkään tietää kaikesta kaikkea, vaikka niin oletammekin. Tai kuka olettaa.

Tietämättömyyttään ei sovi kuitenkaan näyttää, vaikka ymmärrämmekin ihmisten rajallisuuden. Katsotaan esimerkiksi edustajien edessä olevia mahtavia paperipinoja. Ja nuo pinot eivät ole likikään ainoita, joita kansanedustajien tulisi sisäistää. Onko edes mahdollista.

Kaikesta näistä Anna Kontula kertoi. On tehnyt selvitystä.

Hän kertoi myös eduskunnan monista kirjoittamattomista säännöistä. Ne pitää vain oppia. On pärjättävä. On myös jollakin tasolla huolehdittava muista. Kaikista ei huudella lehdistön palstoilla.
Miten tavallinen kansalainen sietää jatkuvaa konfliktia? Ei aina hyvin. Jossain kohtaa ”pinna palaa” ja se näkyy monella eri tavalla. Samoin tuolla pienoissuomessa, jonne on koottu kattava edustus kautta maan. On erilaisia ihmisiä, erilaisista taustoista lähtöisin, erilaisin tiedoin ja taidoin varustettu. Voimmeko jo valintavaiheessa tietää esimerkiksi kyseisen henkilön stressintietokykyä.

Eduskunnassa on jatkuva konflikti. On 200 erilaisin näkökulmin osallistuvaa edustajaa taustavoimineen. Siellä on jatkuva kamppailu vallasta edustajien ja heidän intressiryhmiensä välillä. Kamppaillaan näkyvyydestä ja sitä kautta voimasta ajaa omien asioita. Sitä varten kansanedustajat on valittu, hoitamaan valitsijoidensa asettamia tavoitteita.

Niin kuin kerroin, en ole lukenut kirjaa, mutta Anna Kontula ”avasi” mielenkiintoisella tavalla kirjansa sanoman, minullekin.

Terttu Elomaa

Kirjoita kommentti (1 kommentti)

Tre 20180908

Tässä sitä taas ollaan. Todistetuksi tuli jälleen se, että tarvitsemme jonkinlaista patistelua toimiaksemme. Tähän ehkä perustuu nuo kaikenmaailman uudenvuoden lupauksetkin. Minä en mitään lupauksia ole tehnyt. En oikeastaan koskaan. Päivä kerrallaan. Mutta eteenpäintuuppimista muiden taholta. Se on ok. Ihminen on heikko, minä kans'.

Olisiko kuitenkin mukana laiskuutta. Molempi parempi.

Kaikesta huolimatta "matkailu" avartaa.

Jos ja kun joku uskaltautuu pyytämään esimerkiksi ulkoilulenkille lähtöä, vaikka se nyt viimeiseksi olisi mielessä, niin johan sanon lähteväni. Olenko muiden vietävissä, johdatettavissa? Monessa tapauksessa uskoakseni hyvään asiaan.

Kuka mitenkin asian näkee. Harvoin sitä huonoille teille, ainakaan tahallaan.

 

Mutta tähän päivään. Toimeton en koko lailla ole ollut. Naamakirjassa naama kiinni. Ehkä kait jo liiaksi.

Facessa kysytään tuttavallisesti, että Mitä mietit Terttu? Mitä milloinkin. Ajatuksia on paljonkin, mutta lukemalla muiden kirjoituksia tuntuu monella olevan sanottavaa joskus liiankin kanssa. Tärkeitä asioita kumminkin, kun kerran on präntätty muiden nähtäväksi ja kantaa otettavaksikin. Aika harvoin itse kommentoin, jotta ei tulisi leimattua vääriin lokerikkoihin. Näin saatetaan tehdä, liekö sen valinnanvapauden nimissä.  Itse lokerikkoni tiedän. Se riittäköön.

 

Ystävä huomautti, että missä sitä ollaan oltu, kun tällä palstalla ei näy.

Täällähän minä. Sivustolle olen erinäisiä asioita kirjannut ja odotellut, josko muitakin kirjoittajia löytyisi. Jos kerran minä, niin miksei muutkin. Ruonoja, kuvia, kirjoituksia, ajatuksia.....

 

jooulutorttu20181218 122422

Joulu oli ja meni. Minulle hyvä juttu, sillä rehellisesti sanottuna en ole mikään jouluihminen. Ehkä silloin, kun lapset olivat pieniä ja lastenlapset olivat ympärillä. Mutta nyt minulle lähes samanlainen päivä kun muutkin. Paitsi, että yksinoloa tuntui piisaavan aivan liiaksi. Kaipasi jo ”ihmisten” ilmoille lähtöä. ...joko tohtisi?

 

liukkaus 20190101 111829

Lähtemistä kyllä ajoittain vaikeutti jo pelkkä pihasta pääseminen. Se, että rappusista pääsi ehjänä alas, ei vielä taannut menoa pidemmälle. Hiekkaa kului jääkentälle, vaikka ei sekään taannut pystyssä pysymistä.

Kunhan nyt postilaatikolle saakkaa...

 Onneksi ilmat ovat olleet sen verran suotuisat, että ”ulos” on päästy. Puulämmitteinen pirttini on työllistänyt hyvällä mielellä ja luntakin on tullut sen verran, että kuntosaleille ei ole tarvinnut haikailla.

 

tässä20190109 090543Olen myös päässyt vuodenvaihteen jälkeen muunkin ”harrastukseni” pariin. Ettäkö mitä se on? Voin paljastaa. Joutenolon ja pakollisten huushollihommien lisäksi, yhdistystoiminta. Voitteko uskoa. Kyllä näin on. On ollut jo kauan. Lapsuudesta asti. Ja vielä kiinnostaa. Jos en nyt yritä koko maailmaa parantaa, niin ainakin oman tietoisuustasoni nostamista yritän. Onnistuuko? Ainakin on yritetty.

Yhdistykset yhdistää. Määrättyjen asioiden ympärillä toimivat yhdistykset joko vetävät puoleensa taikka sitten ei.

Suomessa on toistasataatuhatta yhdistystä, Satakunnassakin noin 4500. Kun toimivat yhdistykset ynnää ja kun ajattelee, että yksi yhdistysihminen kuuluu melko varmasti useampaankin yhdistykseen, on osallistujia ja toimijoita runsaasti. On siis paljon tärkeiksi koettuja asioita, joita kaiketikin yritetään parantaa ja näin ollen kohentaa jäsentensä oloja.

Asioista puhuminen samanhenkisten ihmisten kesken on terapeuttista. Uskaltaa avata suunsa, kun tietää saavansa vertaistuellista ymmärtämystä. On helpompi mennä eteenpäin.

 

kissantassunjäljt 20190118

Vaikka talvi on kauneimmillaan juuri sataneen lumen myötä, jaksaa yksi asia huolestuttaa edelleen. Ai, että vain yksi. Tästä olen teille jo aiemminkin kirjoittanut.

Kissa. Musta kissa. Siis se, joka teki aikanaan pennut pihapiiriini. Homma jatkui ja pentueita syntyi myös naapuritonteille.

Kenen kissa? Ei tietoo, mutta kiinni ei anna ottaa. Kaikki, toivottavasti, tekemänsä pennut on saatu turvaan ja ehkä uusiin koteihin.

Mutta tämä emo. Niin. Emo se on. Kulkee edelleen paikasta A paikkaan B. Lumesta ja pakkasesta huolimatta. Kyllä sillä täytyy joku lämpöpiste olla, mutta onko vakituista kotia. En usko. Joku ruokkii lähistöllä varmaankin, mutta kotikissaksi ei ”mustiksesta” ole. Toivottavasti ei taas pentuja jossain....

Jäljet lumessa kertovat omaa sanomaansa.

 

 

Kirjoita kommentti (1 kommentti)

 

 design 3164178 340Voi aikoja, voi tapoja! Kehitys kehittyy! Olen tullut vanhaksi. Tämän kyllä huomaa lähes päivittäin. Aina vaan käy hitaammalla. Ajatus juoksee omia ratojaan ja latuaan. Olen liiaksi kangistunut omiin kaavoihini, vaikka yritänkin muuta väittää. Haluan uudistua. No, ainakin yritän pysyä vauhdissa mukana.

Esimerkiksi äly- ja ei-älylaitteittaita löytyy melkoinen arsenaali, mutta ”töitä” tulee tehtyä vain ja ainoastaan yhdenlaisella. Muut ovat kuin ”apuvälineitä” matkatessa kotiseinien ulkopuolelle. Ja kun tuo työkone niin sanotusti tökkii, luo se harmaita hiuksia lisää jo olevien rinnalle. Mieleen tulevat ajat, jolloin (en minä, mutta muut) osasivat ja voivat korjata autonsa kuntoon. Tänä päivänä tuo ei käy. Tietokonetta piuhoineen tarvitaan tunnistamaan viat. Jopa lampun vaihtamiseen tarvitaan ammattimies. Hyvä kuitenkin niinkin. Ettäkö mikä? No se, että ammattimiehet/naiset saavat töitä. Toivottavasti pysyviä.

 

Mutta asia, joka oli alkujaan mielessä.

Päiviä muutama sitten uutisissa kerrottiin, että nyt jo käytössä olevaan ns. lähimaksuun pankkikorteilla tulee hienoista muutosta. Kaupoissa voi nyt maksaa alle 25 euron maksun pankkikorttia vilauttamalla kassalla olevaan päätelaitteeseen. Ei tarvi muistella kaikenmaailman salasananumeroita. Joskus numerot on ikävä kyllä meikäläiseltäkin unohtunut muistin vyövereisiin ja siinä sitten kassalla ihmetellyt seuraavaa toimenpidettä. Onneksi pikainen äly(!)nystyröiden hieronta on vielä auttanut ja numerot ovat saaneet oikean järjestyksensä. Lähimaksu ei olisi tuolloin tullut kyseeseen.

Nyt on tulossa tuohon lähimaksutapaan korotus 50 euroon asti. Useimmille tuo riittänee perusruokakauppa-asiointiin. Vilauttaa kassalla korttia, ei tarvi muistella koodinumeroita ja mikä parasta, asiointi nopeutuu. Niinhän tuota mainostetaan.

fax 1904656 340

Mikä tässä siis on ongelma? Ei kait mikään. Paitsi, että tämän jälkeen et varmastikaan muista tuota PIN-numeroasi, ja tuo kassa-asioinnin nopeus saattaa hidastua aivan muista syistä kuin, että joku ei käytä tuota ”nopeuttavaa” lähimaksua.

Mielestäni yksi ongelma ja miksei vaarallisuuskin piilee siinä, ettei tuota turvatunnistetta tarvittaisi. Nyt niillä, jotka ”vahingossa” saavat jonkun muun kortin haltuunsa, voivat ostella, ennen 25:n, nyt 50 euron edestä tuotteita eikä kukaan kysele perään. Ainakaan heti. Tunnusluku tarkistetaan vain satunnaisesti sen varmistamiseksi, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa.

Lähimaksaminen paitsi nopeuttaa ostamista, myös pienentää tunnusluvun vääriin käsiin joutumisen riskiä.” Niinpä. Tunnusluvut ovat yleensä varmemmassa tallessa (päässä), kuin pankkikortti, joka näkyy lähes jokaisen kännykkä/rahapussissa. On siinä hetken ihmettelemistä, kun huomaa tunnusluvun kyllä olevan tallessa, mutta pankkikortti onkin lähtenyt jonkun muun matkaan!

Kehitys kehittyy!

Kirjoita kommentti (0 kommenttia)