etusivuotsikko2

Kilpailutus ja säästöt


Kyllähän sen nyt on oppinut tähän päivään mennessä, että raha ratkaisee. Jos rahaa ei ole niin sitä ei ole. Sen kokee moni kansalainen konkreettisesti. Liiankin moni. Mutta kun valtakunnan tasolla toitotetaan rahojen puutteesta, niin sitä ei hevillä todeksi usko. Tämä siksi, kun toisaalla ei mikään onnistu rahanpuutteesta, mutta toisaalle riittää tuohta.

Säästöä, säästöä on saatava. Tämän johdosta kilpailutetaan monet toimet. Ken halvemmalla hoitaa homman, niin siittä vaan. Huutolaisaika on tullut takaisin. Se miten työt sujuvat onkin jo sitten toinen juttu.

Mutta tämän jutun aihe lähti kirjepostista. Ollaan Postista mitä mieltä tahansa, niin se ei enää ole likikään ainoa toimija alalla. Pilkottu on. Kilpailutettu ala ja kait siinä ”halvin” on vahvoilla.

Viimeaikoina olen useammankin kerran saanut postia, joka ei minulle ole tarkoitettu. Useimmiten on kysymys ollut erinäisistä laskuista. Ei siis minun laskuistani. Osoite on kyllä kirjeisiin merkattu oikein, mutta tuotu väärää paikkaan.

Se vain on jäänyt mietityttämään, että kuinkahan moni on jäänyt saamatta laskujaan ja nimenomaan ajallaan. Eräpäiväthän niissä on.

Luukkuuni tulleet laskut olen saanut jotenkin toimitettua perille, itse vietynä tai kauniisti juttelemalla Postin postinjakajan kanssa. Hän oli hyvinkin tietoinen näistä tapauksista. Sanoi postilaisten saavan jatkuvasti moitteita väärin jaetuista kirjeistä. Kysyessäni missä mättää, ymmärsin taustalla olevan tuon kilpailutuksen. Osan posteista on saanut jaettavakseen, arvattavasti, halvempi tarjoaja.

Mitään firmaa paremmin kehumatta tai moittimatta, voisi vähintään odottaa homman pelittävän. Toki näissäkin tapauksissa ”inhimillinen” erehdys on sallittava. Joskus.

Kauhulla odotan mitä tuleva maakuntauudistus ja sote tuo meille mm. terveydenhoidollisia palveluja tarvitseville. Miten näissä tuo kilpailutus toimii. Osaammeko valita oikein julkisen ja yksityisten välillä. Kaiken pitäisi toimia loistavasti ja tasa-arvoisesti, myös hinnaltaan. Niinpä, mutta millä hinnalla. Harvemmin noita hintoja alennellaan. Kauppojen ”halpuutuskin” on havaittu muuksi kuin annettiin ymmärtää.

Meidän tavallisten kansalaisten, vanhusten, vammaisten, sairaiden, työttömien, eläkeläisten ym. kohtalo tämän päivän kilpailutusten keskellä huolestuttaa. Terveydenhoidossa voi olla kyse elämästä ja kuolemasta, mutta myös ajallaan tulematta jäänyt kirje vaikkapa tutkimuksiin menosta voi olla vahingollista. Ja entäs ne eräpäivän ylittäneet kaikenlaiset laskut.

Terttu Elomaa

Comments powered by CComment