etusivuotsikko2

 

 design 3164178 340Voi aikoja, voi tapoja! Kehitys kehittyy! Olen tullut vanhaksi. Tämän kyllä huomaa lähes päivittäin. Aina vaan käy hitaammalla. Ajatus juoksee omia ratojaan ja latuaan. Olen liiaksi kangistunut omiin kaavoihini, vaikka yritänkin muuta väittää. Haluan uudistua. No, ainakin yritän pysyä vauhdissa mukana.

Esimerkiksi äly- ja ei-älylaitteittaita löytyy melkoinen arsenaali, mutta ”töitä” tulee tehtyä vain ja ainoastaan yhdenlaisella. Muut ovat kuin ”apuvälineitä” matkatessa kotiseinien ulkopuolelle. Ja kun tuo työkone niin sanotusti tökkii, luo se harmaita hiuksia lisää jo olevien rinnalle. Mieleen tulevat ajat, jolloin (en minä, mutta muut) osasivat ja voivat korjata autonsa kuntoon. Tänä päivänä tuo ei käy. Tietokonetta piuhoineen tarvitaan tunnistamaan viat. Jopa lampun vaihtamiseen tarvitaan ammattimies. Hyvä kuitenkin niinkin. Ettäkö mikä? No se, että ammattimiehet/naiset saavat töitä. Toivottavasti pysyviä.

 

Mutta asia, joka oli alkujaan mielessä.

Päiviä muutama sitten uutisissa kerrottiin, että nyt jo käytössä olevaan ns. lähimaksuun pankkikorteilla tulee hienoista muutosta. Kaupoissa voi nyt maksaa alle 25 euron maksun pankkikorttia vilauttamalla kassalla olevaan päätelaitteeseen. Ei tarvi muistella kaikenmaailman salasananumeroita. Joskus numerot on ikävä kyllä meikäläiseltäkin unohtunut muistin vyövereisiin ja siinä sitten kassalla ihmetellyt seuraavaa toimenpidettä. Onneksi pikainen äly(!)nystyröiden hieronta on vielä auttanut ja numerot ovat saaneet oikean järjestyksensä. Lähimaksu ei olisi tuolloin tullut kyseeseen.

Nyt on tulossa tuohon lähimaksutapaan korotus 50 euroon asti. Useimmille tuo riittänee perusruokakauppa-asiointiin. Vilauttaa kassalla korttia, ei tarvi muistella koodinumeroita ja mikä parasta, asiointi nopeutuu. Niinhän tuota mainostetaan.

fax 1904656 340

Mikä tässä siis on ongelma? Ei kait mikään. Paitsi, että tämän jälkeen et varmastikaan muista tuota PIN-numeroasi, ja tuo kassa-asioinnin nopeus saattaa hidastua aivan muista syistä kuin, että joku ei käytä tuota ”nopeuttavaa” lähimaksua.

Mielestäni yksi ongelma ja miksei vaarallisuuskin piilee siinä, ettei tuota turvatunnistetta tarvittaisi. Nyt niillä, jotka ”vahingossa” saavat jonkun muun kortin haltuunsa, voivat ostella, ennen 25:n, nyt 50 euron edestä tuotteita eikä kukaan kysele perään. Ainakaan heti. Tunnusluku tarkistetaan vain satunnaisesti sen varmistamiseksi, että kortti on oikean kortinhaltijan hallussa.

Lähimaksaminen paitsi nopeuttaa ostamista, myös pienentää tunnusluvun vääriin käsiin joutumisen riskiä.” Niinpä. Tunnusluvut ovat yleensä varmemmassa tallessa (päässä), kuin pankkikortti, joka näkyy lähes jokaisen kännykkä/rahapussissa. On siinä hetken ihmettelemistä, kun huomaa tunnusluvun kyllä olevan tallessa, mutta pankkikortti onkin lähtenyt jonkun muun matkaan!

Kehitys kehittyy!

Comments powered by CComment