etusivuotsikko2

Voiko todella olla näin, että nyt lanseerattu uusi systeemi on turvallisempi, kuin entinen, vielä toki voimassa oleva. Kysymys on pankkiasioinnista ja varsinkin uudesta mobiilisovelluksesta. Helppoa, nopeaa, turvallista!

Hoidan omat pankkiasiointini (paremminkin vain laskujen maksut) tietokoneella kotona näpytellen. Tähän on tultu, sillä pankkisalit virkailijoineen ovat lähes saavuttamattomissa. ”Kehitys kehittyy”, sanoi entinenkin akka. Mutta ainako parempaan?

Kotipankissa asioidessani (siis koneellani kotona) olen tuudittautunut melko lailla homman turvallisuuteen. Ainakin kaikki on toistaiseksi pelittänyt hyvinkin. Ei ongelmia. Olen varannut aikaa ja vailla ylimääräisiä silmäpareja.

 

Sivutie kirjaudu

Verkkopankkiin (sehän se hieno nimi taisi olla) kirjautuessa tunnistaudun kirjoittamalla käyttäjätunnukseni sekä salasanan. Ne ovat jotenkin takaraivoon kirjoitetut. Salasanaa kannattaa vaihdella, jos vain pysyy itse matkassa mukana. Ok.

Kun nuo edellämainitut tunnukset on saatu kirjattua, kysytään vielä pankin antamasta avainlukulistasta varmennetta, numeroita.

Sivutie avainlukulista

Simppeliä, sanoisin minä. Tähän olen tottunut eikä aikaakaan kovin paljoa vielä ole kulunut. Siitä sitten asioiden hoitoon, elikkä rahavirtojen siirtoa itseltä toisille. Niinhän se yleensä hoituu. Ja lopuksi, vielä varmemmaksi vakuudeksi pyydetään varmennusta noihin siirtoihin. Ja homma on ohi. Ulos kirjautuminen ja silleen.

Sivutie älypuhelinopastus

Nyt sitten tämä uusi sovellus, jota ”äly”laitteeseen voi ladata. Jotenkin ihmettelen sen turvallisuutta entiseen (jota siis voi yhä edelleen käyttää). Älyvempain saattaa olla siinä mielessä nopeampi, että kellä se on, niin se kulkee mukana retkillä (jos ei ole jäänyt eteisen pöydälle). Mutta onko pakko juuri tuolla reissulla niitä pankkiasioita hoitaa. Onko juuri nyt pakko katsoa tilin saldoa. Ehkä, ehkä ei.

 

Niin tuo turvallisuusnäkökulma. Tilillä olevan rahamäärän voi siis katsoa vaikka missä. Pankkiohjelman avaus on varsin simppeli. Siinä kysytään vain ja ainoastaan yhtä salasanaa. Sillä pääsee ”sisään” asiointiin. Olet sitten missä vaan, vaikka kuppilassa, jossa joku saattaa tiirailla selkäsi takana. Tilisi sisältö näkyy ruudulla, voit tsekata rahavarasi tai maksaa laskut (jos olet huomannut ottaa ne mukaasi). Taitaa siinä olla myös muita mahdollisia toimintoja, joista olen itseni ulkoistanut.

Mutta siinä se. Lopuksi uloskirjautuminen kädessäsi kulkevasta pankkisalista.

Nopeaa, vaivatonta. Kelle on, kelle ei. Ja mihin meillä on kiire?

Itseäni ainakin ”pelottaa” tuo jatkuva nopeuttamisen vaatimus. Ei tarvita kuin yksi mummo tai pappa hidastelemaan vaikkapa kaupan kassajonossa, niin siinä se.Tässä kohdin sanotaan lähimaksutapahtuman nopeuttavan, mutta jos ei sitä halua käyttää. Entä sitten korttien lähimaksurajan nosto. Epärehellisten kannalta tuo varmasti helpottaa suurempien hankintojen ostot kerralla, jos sattuu saamaan kyseisen kortin haltuunsa.

Taidan olla vanha. Vanhanaikainenkin. Olenkin. Yritän kyllä pysyä mukana uudistuksissai, mutta epäilevä luonteeni pitää minut jokseenkin ”vanhoissa saappaissa”. Tarttis varmaan tehdä jotain.

Niin ja se kiire. Onko se todellista. Pitänee pysähtyä hetkeksi ja miettiä. Taidanpa tehdä niin.

Comments powered by CComment