etusivuotsikko2

pilleri 1

Kaikkea sitä pillerinpyörittäjän, tässä tapauksessa minun, päässä liikkuu huonosti nukutun yön jälkeen. Hyvä kaiketi, että jotain nyt sentään liikkuu, vielä, mutta että tällainenkin. Olematon asia. Vai onko sittenkään.

Ohje lääkepurkin kyljessä. Olen sen monasti lukenut ja toiminutkin tavalla, jonka olen, luulisin, oikeaksi todennut. Mutta nyt, kun jälleen silmäilin tuon tekstin, jäin miettimään lukemaani: ” 1 tabletti 3 kertaa vuorokaudessa.”

Jassoo.
1 tabletti ja kolme kertaa otettava vuorokauden aikana. Että mitenkä. Samaako tablettia nieleskeltävä/nuoleskeltava kolmasti päivässä. Laitanko narun tabletin ympärille ja just kun on menossa eteenpäin, nykäisenkin takaisin ottaakseni sen uudelleen myöhemmin. Ei onnistu. Eikä ole näin tarkoitettukaan.

pilleri3

Voisikos tuon ohjeen kirjoittaa toisin. Vinkatkaa. 3 x 1 tabletti vuorokaudessa? 3 tablettia vuorokaudessa...
Kaikeksi onneksi lääkettä määrännyt lääkäri ohjeistaa (jos nyt on lääkärin puheille päässyt) tai ainakin valistunut apteekkihenkilökunta. Varmistavat vielä, että ohje on varmasti ymmärretty. Ja kysyä aina voi.

******

Vielä tuosta tabletista. Saahan siitäkin näköjään asiaa väännettyä ja käännettyä. Näin omalla palstalla voi tämänkin ottaa esille, sillä kommenttikenttä on siksi tyhjä, että suuremmilta harmeilta luultavasti säästyn.Toiset palstat täyttyisivät ”väkisinväärinymmärryksen” sanailuista.

Jos etsii, näin nörttiaikana vaikkapa tuolta melkein tutulta, hakukoneelta sanaa tabletti, tulee tietokonenäytölle jotain muuta, kuin se pienehkö pallero, joka tungetaan suun kautta vatsan syöveriin. Kone, jota tarjotaan, melkoisen kokoinenkin, ei ole tähän lääkinnälliseen hommaan tarkoitettu, muuten kuin etsimään itselle lisää sairauksia.

Mutta jos hakee vastinetta sanalle pilleri, niin ollaan oikeammalla tiellä. Minäkin ymmärrän. Miksi siis ei otettaisi niitä pillereitä, jos niitä tarvitsemme.
Mutta, mutta. Pilleri sitä, pilleri tätä. Puhutaanhan pillerihatuistakin. Lääkkeenä tuo tabletti-sana on meille tutuksi tullut, mutta onhan tabletteja muitakin. Saattanee joilla kuilla olla sellainen pöydälläänkin.

*****

Faucet with tied knot isolated on white background 3D rendering

Taitaa kirjoittajalla olla nyt röörit solmussa. Ehkä niidenkin aukaisemiseen tarvitaan jonkin sortin lääkinnällinen hoitokuuri pillerin muodossa tai vaikkapa piikillä persuuksiin. Jo pelkkä potkukin voisi auttaa.
Suomen kieli synonyymeineen, eli samaa tarkoittavine sanoineen, on rikasta ja antoisaa. Sanoilla on moninaisia merkityksiä. Väärinymmärryksen vaara on olemassa. Kokonaisuus. Se lienee tärkein. 

Comments powered by CComment