etusivuotsikko2

- Valtion rahoitus hyvinvointialueille. Sen on kerrottu (ymmärrykseni mukaan) määräytyvän alueen väkimäärän, ikärakenteen ja palvelujen tarpeen, sairastavuuden, mukaisesti laskettuna.
Maalaisjärkeni alkoi pohdinnan. Vajetta rahoituksessa on ja myös hoitohenkilöstössä. Se taas on johtanut siihen, etteivät kaikki palvelut pelitä siten kuin ”mökin mummo” on ajatellut. Siis: jos et pääse lääkäriin, edes hoitajalle, valittamaan vaivojasi, et saa hoitoakaan. Mitä sitten. Ehkäpä tilastoissa näkyy, että alueen asiat ovat hyvin: ei iäkkäitä eikä paljon sairastavia potilaita, joten ei sitten tuota valtion rahoitustakaan tarvita siinä määrin, kuin todellisuudessa olisi tarve. Mene ja tiedä. Tuli vain mieleen.

- ”...jos omalla rahalla ostaa”. Tuo loppulause liittyi uutiseen sähköautojen hankinnasta. Kuten tiedämme, eivät ne muillakaan konstein liikuvat vehkeet halpoja ole. No jaa. Kaikki on suhteellista. Joillakin on varaa, toisilla ei.
Mutta tuo lausuttu lause: Sähköauton hankinta on kallista, varsinkin jos omalla rahalla ostaa. Jaaha. Kenenkä rahapussille pitäisi mennä, jos vaikka sähköautoa havittelisi. Omasta pussista minun täytyy, jos täytyy. Nyt ei täydy, ehkei koskaankaan.
Tuon sähköautoilun edullisuus tulee kuulemma näkyviin jo viiden vuoden hankinnan jälkeen. Näinköhän on. Epäilen. Jos sähkössä säästää, niin miten muut kulut. Ja tulevaisuus. Kuka siitä vielä tietää.

- Raiskaukset ja rangaistus. Luulisi nyt siihenkin ”vaivaan” joku lääkenappi löytyvän, jotta pakonomaiset halut moiseen saataisiin loppumaan. Onhan noita pillereitä jos mihinkin tautiin ja ennaltaehkäisyyn, miksei siis tähänkin. Toki on monia muitakin ongelmakohtia, jotka odottavat korjaamistaan. Tarvitaan kyllä muutakin kuin pillereitä. - Tällainen ajatus. Onko järkee vai ei, jää muiden pohdittavaksi.

mde

- Pietilöiden suunnittelema Himmeli Itä-Porissa, Vanhallakoivistolla, Sampolan kupeessa. Arkistojani selaillessa löysin tällaisen paperinivaskan: ”Kaikkien Himmeli” - hankesuunnitelmaraportti 31.5.2021.
Papereista käy ilmi, että Sosiaali- ja terveysministeriön Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tarkoituksena oli kehittää ja parantaa saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta moniammatillisella työllä, siirtämällä painotusta raskaista palveluista ehkäisevään työhön. Paikallisessa suunnitelmassa huomioitiin Himmelin mahdollisuudet tarjota sote- ja iäkkäiden palveluja.

Raportista ilmenee ”Uuden sote- ja gerokeskuksen” suunnitellut toiminnot. Kerroksittain ja jopa huoneittain.
1. kerros: Kaikille avoin Himmeli – kansalaisten voimavarojen ja yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen.
2. kerros: Sote-keskus – Hyvinvoinnin sekä terveyden edistäminen ja ylläpitäminen yhdessä asiakkaan kanssa moniammatillisesti.
3. kerros; Gero-keskus – Jo ilmaantuneiden geriatristen sairauksien hidastaminen ja olemassa olevan toimintakyvyn ylläpitäminen niin, että iäkäs voi asua omassa kodissaan omaishoidon ja kotipalvelujen turvin mahdollisimman pitkään.

Hyviä asioita, hienoja visioita. Mutta miten kävi. Talo tyhjennettiin asukkaista, hoidettavista, odottamaan. Mitä? Kuka teki, mitä teki, tekikö oikein tai väärin, siihen en nyt puutu, mutta vähintäinkin Himmelin hiipuminen harmittaa. Mitä jos siirryttäisiin ”hallintohimmelistä” Himmeliin. Mieleen tuli mm. saattohoitokoti. Himmelin ulko-olemus sisätiloista puhumattakaan olisi arvokas ja kunnioitusta herättävä lopun ajan paikka.

Himmeli rakennus

Nyt Himmeli seisoo tyhjillään, rapautuen (ainakin ohikulkijan katsein tarkasteltuna) odottaen elämää, toimintoja, palveluja. Niitä odottavat ikäihmiset, jatkohoitopaikkoihin sijoitettavat, omaiset, alueen asukkaat. Pietilöiden toinen kädenjälki Taikurinhattu on vielä täydessä toiminassa, mutta kuinka kauan. Kiinteistöjen kunnossapidon laiminlyönnit näkyvät pian ja sitten kaikki onkin kallista. Liian kallista.

Comments powered by CComment