etusivuotsikko2

Uusi normaali?

Itse asiassa poliittisen kielnkäytön koveneminen ja "sanoilla hallitseminen" ei ole mitään uutta.  

Puheet "vieraslajeista" ja hävitettävistä  ei-ihmisistä ovat vanhaa, todella vanhaa perua.  Vieraslajipuheet ovat kuin suoraan natsien propagandasta, niillä  oikeutettiin kaasukammiot ja  ihmisjoukkojen tuhoamiset monin tavoin.  Eikä edes sitä ennen olisi ollut mahdollista saada kansoja sotimaan toisiaan vastaan.  "Vihollinen" oli ensin saatava ajatuksissa joksikin muuksi kuin ihmiseksi. 

Välillä tuntui siltä että sivistysvaltioissa  olisi liikuttu inhimillisempään suuntaan.  Monissa maissa kiellettiin vihanlietsonta  ja rasistiset julistamiset.  Kielnkäyttö siistiytyi ja sanon mukana myös ajatukset.  Tasa-arvoa kohti mentiin. 

Mutta käännös tuli.  Äärioikeistolaiset populistit, taas kerran uskonnollisten tukemina  alkoivat euroopassa ottaa vanhoja keinoja käyttöön "uutena normaalina".  Kun ihmisillä menee huonosti he ovat valmiita kuulemaan  julistuksia  joissa kantavana voimana on viha jotain muita kohtaan. 

Sananvapautta, huutavat vihanlietsojat.  

Ikävä kyllä heidän vaatimukseensa suostutaan.  Selitellään että  eihän  sananvapautta voi väärin käyttää, jokainen kontrolloi itseään, kaikki haluavat pelkkää hyvää, huumori pitää sallia. 

Suomessakin on tehty ennakkopäätös tällaisessa asiassa. Lainsäätäjän äänellä puhuva kansanedustaja ei käytännössä voi joutua oikeuden eteen vihanlietsonnasta.  Asiaa on nyt pyöritetty julkisuudessa ja eduskunnan äänestys kertoi selvästi kenen etuihin kuuluu "vieraslajipuheioden" salliminen.  Asian vierestä on puhuttu paljon. Unohdettu kokonaan mistä noissa puheissa on kysymys ja mikä niiden tarkoitus on.   On puhuttu siitä että puheiden pitää olla värikäitä ja hauskoja. Huumoria,  kyllä kaikkien pitää leikkipuhe kestää.  

Tarkoitus ei ole leikkiä. Tarkoitus on epäinhimillistää  osa ihmisistä. 

 

Comments powered by CComment