”Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Samalla se vaikuttaa koko yhteiskuntamme hyvinvoinnin kehittämiseen.”
Asiayhteys yhdistyksen toimintaan ei ole läheskään kaikille selvä. (Huom. sana selvä, joka tuli automaattisesti kirjoitettua). Itsellenikin on ajoittain vaikea määritellä kaikkea sitä toimintaa mitä Ehyt sisällään pitää. Opettelen.
Vankimessuilla Porissa oli esittäytymässä monen muun toimijan kanssa Ehyt ry. Kävijöitä oli runsaasti. Ehytin edustajilta kyseltiin järjestön toiminnasta.
Esittelypisteessä oli ruletti, jota pyörittämällä sai vastattavakseen kysymyksen väristä riippuen. Moni epäili mitenkä osaisi vastata eteen tuleviin kysymyksiin. Vastaukset olivat kaikki oikeita, omanlaisiaan.
Kysyttiin mm., että mitä vastata lapsille, nuorille, tai kelle tahansa, jotka aikovat aloittaa tupakanpolton tai nuuskaamisen. Vastaajina oli niin aikuisia kuin nuoria. Vastaukset olivat lähes yhteneväiset: rahanmeno ja terveyshaitat. Varsinkin suun ja hampaiden terveys puhutti nuuskaamisen kohdalla.
Mutta miksi esim. nuuskaaminen on suuresti lisääntynyt? Ensimmäiseksi nousi: muiden esimerkki. Varsinkin urheilijoiden esimerkki nuuskan kohdalla. Kun polttaa ei voi, niin nuuskaaminen onnistuu. Se ei näy. Pohdittiin, että onko tuo oikeanlaista esimerkkiä nuorille? Vastaus: Ei ole.
Ehyt kantaa huolta myös toisistamme, hyvinolostamme kaikkineen. Miten huomata ja varsinkin kohdata henkilö, josta havaitaan, ettei kaikki ole kohdallaan. Mitkä asiat paljastavat mahdolliset ongelmat? On rahahuolia, on peliriippuvuutta, huumeita, mielenterveysongelmia. Tähän olikin jo vaikeampi vastata. Kaikki kuitenkin päätyivät siihen, että kun oireet on havaittu, on puututtava tilanteeseen. Ottaa puheeksi, auttaa eteenpäin. Niinpä. Moniko tekee näin, vai vaan seuraa tilanteen pahenemista sivusta. Mietittäköön.
Ehkäisevä päihdetyö on siis aivan tavallisten asioiden kanssa toimimista. Jokapäiväisiä asioita, joista osa selviytyy ongelmitta, osa taas tarvitsee tukea pärjätäkseen. Mikä on ”kohtuus”, siitä meillä on oma käsityksemme. Pidetään huolta toisistamme.
Comments powered by CComment