etusivuotsikko2

Elossa ollaan oli käytössä viime vuosituhannen loppuvuosina ja vielä tämän vuosituhannenkin alkuvuosina Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aloittamiseen saakka. Näitä ”elossa ollaan” tulevaisuudenverstaita järjestettiin Silokalliolla. Kun Porin seudun elämäntapayhdistyksen 47 vuoden taival on keskeisesti ollut elämäntapaan liittyvää, niin otsikko on tähän tekstiin otettu näitä juuria kunnioittavaksi ja kytköksenä lisätty ystävällinen porilainen tervehdys, jonka täkäläistä kieltäkin hallitsemattomana yritin kirjoittaa mahdollisimman oikein. Kaiken kaikkiaan itsellekin yllätyksenä elossa ollaan joskin viime vuonna päälle vedetty käsijarru on jonkin verran hirttänyt kiinni. Sittemmin se vuoden kuluessa on hiukan ehkä irrottanutkin.

Tälle vuodelle lähdettiin jo alun alkaen jarrutellen. Tuo on nyt vuoden lopulla todettavissa onnistuneeksi ratkaisuksi. Jarrutukseen myönnän itselläni olevan osuutta ja siten siitä esitettävät moitteet otan ihan mielelläni vastaan. Siis kysymys oli harkitusta ratkaisusta. Vaihtoehtona oli esillä yhdistyksen siirto telakalle odottamaan mahdollista aikaa uutta. Alkuvuodesta näytti jo siltä, että sittenkin oli vuoden alussa oltu liian optimistisia. Pelastus tuli EHYTin aluekeskuksesta Tampereelta ja paikallisilta yhteistyökumppaneilta. Heiltä tuli tilanteeseen tervetullut pökkäys.

Olen lueskellut hankeraportteja eri puolta maata ja niissä mm Pohjanmaalla on käytetty tuota sanaa. Onneksi tänä vuonna ei ole tuohon sanaan vaihdettu alkukirjaimeksi t-kirjainta. Facebookin tökkäys on eri asia, kuin näissä kuvioissa. Viestinnässä on meidän itsekunkin paikallaan muistaa se, että viestin vastaanottaja tulkitsee sen omista lähtökohdistaan. Siksi on hyvä periaate, että ajattelee, mitä sanoo eikä aina sano, mitä ajattelee. Tämä tahtoo unohtua usein itseltänikin-.

Menossa on edelleen epävarmuuksien aika ja siinä ei ole pelkästään tästä koronasta kysymys. Olen itsekin käyttänyt ”uusi normaali” termiä, mutta kun tarkemmin asiaa miettii, niin kyseessä ei tule olemaan mikään uusi juttu eikä edes normaalikaan. Me kaikki ollaan muutoksen virrassa ja muutos on jatkuvaa, sitä oli ennen koronaa ja sitä on koronan jälkeenkin. Tämä korona-aika toi virtaan poikkeavan uoman Aluevaaleissa tullaan ratkaisemaan paljon alueen arkielämään liittyvää suuntaa.

Ehkäisevä päihdetyö on Porissa hyvällä mallilla ja myös kansalaistoiminnoissa sitä on monen toimijan agendalla. EHYT ry:n yhteydet ovat tätä nykyä jäsenjärjestöinä Elämäntapayhdistyksen ja Porin seudun työttömien varassa. Kahden muun jäsenyhdistyksen tilanteesta en ole kovinkaan hyvin perillä eikä niistä ole oltu EHYTin jäsentilaisuuksissa mukana. EHYTin valtakunnallisten järjestöjen paikalliset toimijat ovat tulevaisuuden yhteysverkoston mahdollisuus. Tämä vuosi on menossa pakettiin ja viime vuodesta tuli arvosanaksi kärvistellen kakkonen. Olenkin ajatellut, että kaikesta matalasta profiilista huolimatta jätän sanan kärvistellen sivuun ja nostan numeron kolmoseksi.

Comments powered by CComment