karinblogi

polkup pojatKevään koittaessa oli  ennen talvivarastot syöty.   Hyvä jos perunaa oli jäljellä, aina ei sitäkään.   Kulku alkoi olla keikkuvaa,  siitä tuo sanonta.   Samaan asiaan viittaavat monet muutkin vanhan kansan sanonnat.  "Huhtikuu on kuukausista julmin".  Niinhän se oli,  vanhat ja heikot  kuolivat, jos ei aivan suoraan ravinnonpuutteeseen  niin ainakin sen  edesauttamina.     Elettiin "uusta ja ahtaasta",  eli ensimmäisiä luonnonvaroja keväällä olivat  uutusta tai pesästä kerätyt linnunmunat.   

Ei pienissä torpissa ja vielä vähemmän  ilman sitä torppaakin  olevien itsellisten ja  työläisten  huusholleissa  juurikaan ruuan  runsaudesta kärsitty.   Joka naskalin omisti  sai tehdä sillä vyöhönsä lisää reikiä kevään tullen.  Puukon kärjellä se kävi yhtä hyvin ja puukko oli sentään ainakin joka miehellä oltava. 

Silakka oli  kuitenkin näillä seuduin  silloin kohtuuhintaista,  joka syksyllä  kaupunkireissulle lähti, ja jopa hevosen omisti, toi   samalla naapureillekin  puisia katajalla vannehdittuja  nelikoita.    Jollain oli lihaa, syksyllä teurastettua, mutta  talven aikana  olivat varastot huvenneet.   

Ennen perunan tuloa oli pääasiallisena ruokana  nauris ja kaali, hernettäkin  vähän viljeltiin. Sieniä ei sentyään syöty, kun ei niitä tunnettu. Olisiko niistä juuri nälkä lähtenytkään.  Marjoja on kerätty aina, niin kauan kuin ihmissuvulla on kädet siihen sopivina olleet.  Sittemmin  alkoi monipuolistumaan,  ja joka mökin ympärillä kasvatettiin kesäaikana kaikkea mikä vaan kasvamaan saatiin.     Siitä oli varma tieto että seuraavakin talvi tulee,  ja sen mukana vilu ja nälkä.  

Pari sukupolvea onkin jo päässyt kovin helpolla. Varsinaista nälänhätää ei ole koettu aikoihin, ja työläistenkin elintaso  pääsi nousemaan  siihen malliin että useimmat ovat pystyneet ihan joka päivä syömään, jopa useampaan otteeseen.   

 

Maailman tilanne näyttää kuitenkin entistä arvaamattomammalta.  Ruuan hinta on meilläkin noussut parissa vuodessa  puolitoista-kaksinkertaiseksi eikä sekään kuulemma mihinkään riitä,  nostoon on  paineita. (Sanovat ne joille hintojen nosto  merkitsisi  pääoman kasvun ja tuoton  yhä kiihtyvää  tasatahtia)  Omatoimiselle varautumiselle ei enää ihan naureskella.

 

Mutta nyt, kun taas on yhdestä talvesta selvitty,   ilmeisesti laihtumatta  ja keväthölseilläkään heikkoina keikkumatta,   kevättä ja kesää me odotamme.  Uuden kasvukauden puhkeamista  vaikkei niin tarkoituskaan olisi edes sitä perunaa istuttaa .   Mutta ei se pahitteeksi olisi, vähän koota itsekunkin laariinsa ja  kaappiinsa,  kesän  melkein ilmaisia  saaliita.  Koivunmahla alkaa juoksemaan just näinä aikoina  ja kohta nokkosenversot puskevat itsensä näkyviin.   Vaikkei  varallisuuden takia olisikaan tarvetta  ruoan perässä ulkona kykistellä niin nykyihmiselle sen voi ajatella sitten olevan  sitä hyötyliikuntaa, kun muu elämisen helppous  ei sitä enää elämään tuo.   Hyvän mielenkin siitä itselleen saa, kokeilkaapa pois!