etusivuotsikko2

 

Itse kullakin toimijalla ja jopa satunnaisella kuljeskelijalla on jokin tarkoitus olla massiivisella SuomiAreenan kaltaisella tapahtuma-areenalla. Joillakin on tietoisesti rakennettu strategiaan ja toiminta-ajatukseen liittyvä tavoitteellinen päämäärä. Monella voi olla vain jollakin tavalla tulla paikalle. Tapahtumassa voi myös olla vain huvikseen, mutta sittenkin heilläkin on olemassa jokin tarkoitus, joillakin enemmän ja toisilla vähemmän tietoisuudessa määriteltynä. Siispä voikin heittää ilmoille otsikon kysymyksen, mikä liikahti – mitä on tehtävä? Tuonhan voi esittää jokainen SuomiAreenalla ollut tai siellä vain piipahdellutkin itselleen. Osittain sateisesta kelistä huolimatta tämän vuoden tapahtumasta jäi päälle hyvä tunnelma.

Massiivinen tapahtuma pakkaa polkemaan pieniä juttuja, mutta ns. perhosen siipi efekti toimii tällaisessakin tilanteisuudessa. Näitä ovat esimerkiksi yksittäiset pienet oivallukset sekä tapahtumaan päämäärätietoisemmin tulleen että satunnaisen kävijän taholla. Erityinen juttu on niissä keskusteluissa, jotka käydään sekä virallisesti että satunnaisissa kohtaamisissa. Näiden pienten juttujen ja myös pienten toimijoiden arvostus pitääkin ottaa vakavammin. Tuossa pätee päivän uutisiinkin liittyvänä se, että pienet uutiset ennakoivat isoja asioita. Siksi otsikon kysymys asemoituu, mikä liikahti ja sen jatkona, mikä jäi lentoon, josta jatkumona, mitä on tehtävä? Tämä kaikkineen vie kansalaistoiminnan perusteisiin yhteisten asioiden kentälle. Mitä ovat ne heikot signaalit, jotka satunnainen kulkija saattoi SuomiAreenalta saada lennosta kiinni?

Viikon lentoon jääneet asiat ovatkin lopulta suuria juttuja ja vahvoja signaaleja, mutta ne koostuvat pienistä jutuista ja niiden heikoista signaaleista. Tässä vaiheessa pitäydyn kolmen suuren pointin periaatteelle ja niistä ensimmäinen on, miten selvitään tulevaisuudessa? Tuo selviytyminen on itsessään koko elämää käsittävä, mutta nostan siitä esiin arjen päivittäisen elämänpiirin, joka oli kaiken aikaa tämän vuoden SuomiAreenallakin tallustamisen selviytymiskysymys. Kun elämästä ei kokonaisuutena selviä hengissä, niin siitä kuitenkin pitäisi tästä päivästä selvitä hengissä. Miten yksinäinen siitä selviää? Onko ratkaisuna digiyhteisöt, joihin hän liittyy robottiensa keskeltä? Entä kun niihin tuli vikaa! No, tulevatko vapaaehtoiset apuun, kun virallisella ei ole aikaa? Asiat voivat olla hoidossa, mutta oletko sittenkään turvassa? Mene ja tiedä, tämäkin tilanne, miettii yksinäinen satunnainen kulkija SuomiAreenalta saamansa ämpäri kädessään!

Päivittäiseen selviytymiseen kytkeytyy toinenkin yksinäisen satunnaisen kulkijan pointti joukon keskellä tallustaessaan ja päätyessään osuustoimintaa ja kevytyrittäjyyttä ämpäriinsä saamia aineistoja tarkastellessaan suuren ikuisuuskysymyksen piiriin eli mitä, työ, ymmärtäköön tuon nyt kuka taitaa. Työ on tuttu sana, kuulin sen Kuopion asemalla, mistä työ ootta? Juuri tuo ”työ” tarvitsee näitä heikkoja, vahvoiksi signaaleiksi muuntuvia perhosen siipi efektejä. Uuden ajan airueita satunnainen kulkija toivoo tuleviin tapahtumiin lisää. 

Edelleen etsiessään heikkoja signaaleja yksinäinen satunnainen kulkija ämpäriin keräämiensä aineistojen ja keskustelujen kuuntelemisesta saamiensa oivallusten tuloksena onkin miettimässä, mitä on hyvä elämä? Tuo johtikin kolmanteen suureen pointtiin. Kulkijan muistissa on 10 vuoden takaa ulkomailla osallistumisensa seminaarin ”hyvää elämää etsimässä” aineisto. Ainakin yksi olennainen tekijä sille on vanhan raittiusliikkeen raittiuden määrittely siten, että raittius on terve luonnollinen päihteistä vapaa elämäntapa. Siis tarvitaan työtä tuon tavoitteen eteen. Näin tarvitaan yhteiskuntapolitiikkaan strategiaa päihdepolitiikankin kentälle. Siispä satunnainen kulkija totesikin yhteiskunnan olevan kaiken aikaa liikkeessä sekä suurine että pienempine asioineen. Tätä liikettä osaltaan on edistämässä SuomiAreenan kaltaisissa tapahtumiin osallistuvat kansalaistoimijat. Mitä on tehtävä kysymykseen vastaaminen tarvitsee näkijöitä ja tekijöitä. Siitä omalta osaltaan on vastuullinen myös tämä yksinäinen satunnainen kulkija ämpäri kädessään!

Comments powered by CComment