Ihmeellistä kummallista
päätöntä päättämättömyyttä
Työväenhallituksen alkutaival antoi toivoa menon muuttuvan. Pääministeri Antti Rinne julisti edustajalavalta ettei Suomen hallitus hyväksy työehtojen ja palkkauksen polkuhintoja toteuttamalla valmiuslainsäädännön kehittämisen sillä tavalla, että tällainen työehtosopimusshoppailu loppuu Suomesta.
Pääoma ja suuriruhtinaskunta nosti äläkän vaatien pääministerin vaihtoa.
Mitä tekikään duunarien veljespuolueeksikin kutsuttu ritaritaisteleva luokkapuolue, jota on joissakin piireissä pidetty työmiehen viimeisenä veriveljenä ja vakaumuksellisin ihmisen tuki ja turva, hädässä luottamuksen perikuva.
Ei mitään, ei yhtään mitään. Oli kuin kusi sukassa. Tämäkö on sitä veljespuolueen solidaarisuutta?
Työväenhallituksen selkä oli murrettu ja komento luovutettu suurpääomalle, hallituksen ulkopuolisille päättäjille!
Hallitus uusiksi, pääministeri vaihtoon ulkopuolisten painostuksesta!
Sanomattakin on selvää, että elo työmarkkinoilla villiintyi entisestään. Esim. Skanska toimii pääurakoitsijana Olympiastadionin hankkeessa ja siellä esiintyy ongelmia esimerkiksi palkkojen maksuissa, kuten julkisuusdokumentit sen todistavat, työantajaketjutukset, ulkomaisen pimeän rahan markkinat, pääomien maastaviennit.
Työväenhallituksen hoitajamitoituspäätös 1.4.2023 toteutunee 0,7 hoitajaa asukasta / potilasta kohden. Siihen asti luovitaan 0,5 hoitajalla, toivottavasti haamuhoitajia ei kelpuutettaisi mukaan!
Sote-uudistusta kehitellään päivänpolitiikan rinnalla tarkoituksena taata työolot ja riittävä palkkaus, että alalle hakeutuisi riittävä määrä henkilöitä koulutettavaksi. Julkisen alan työehtosopimusneuvotteluissa oli tarkoituksena turvata em. sote-hankkeen toteutuminen. Palkankorotusesitys sai työantajat uhkailun ja koston tielle.
Mitä tekikään julkinen työnantaja, keskeytti neuvottelut, kumosi viiden viikon YT-velvoitteen kahteen viikkoon, jotta voi lomauttaa pikemmin työntekijänsä. Hoitohenkilöstö oli hyvissä ajoin valmistautunut jäsenliittojensa kanssa kuromaan palkkajäämien uomat umpeen tai ainakin lähemmäksi teollisuuden palkkojen kanssa.
Yleislakossa Suomen itsenäisen historian aikana kaikki kansakunnan kannalta merkittävät koko yhteiskuntaa hyödyttävät uudistukset on aikaansaatu. Niin nytkin olisi ollut mahdollisuus turvata 0,7 hoitomitoitus, joka oli jo laajasti hyväksytty yhteiseksi tavoitteeksi. Yleislakko kuulostaa pääomapiireissä maailmanloppuna tai kommunismin julistuksena. Muutaman päivän tai viikon lakko olisi laittanut asiat kerralla kuntoon, verrattuna esim. korona-ajan kustannuksiin!
Miten maan hallituksella on otsaa ja moraalia vetäytyä ottamasta kantaa henkilöstön turvaamiseksi sote-uudistuksen jälkeiseen elämään, jossa 0,7 ihmistä tarvitaan toteuttamaan sitä hallituksen ja eduskunnan päätöstä, perusteella, ettei se voi puuttua työmarkkinaosapuolten asioihin. Samaan aikaan hallitus juuri nyt jakaa vastapuolen (yritysten) verohelpotuksia ja yrityslainoja sekä ”toimeentulotukea” ettei lopettaisi yritystään sillä perusteella, koska työntekijätkin saavat työttömyyskorvauksia. Saa saa, mutta työssä käyneet työttömät ovat omasta palkastaan säästäneet työttömyyskassaan ison osan etukäteen, kun taas yrityksen omistajille maksetaan yhteiskunnan kassasta, jotka jälleen on kerätty työntekijöiden palkkaveroina ja muina maksuina!
Vastapuolen rahoitukseen hallitus ei koe olevansa jäävi.
Ihmeellistä kummallista, ilta, illan ja viikon välein eri kassan päällä istuvat kilpaa nokittavat toistensa tarjouksia. Kyseessä ei ole kymmenen tai kahdenkymmenen sentin tuntipalkan korotuksista, vaan satoja miljoonia ja miljardeja vaihtaa omistajaa pelkällä lehdistötiedotteella!
Nimim: vaaleja odotellen
Comments powered by CComment