Toukokuun toisena
sunnuntaina juhlitaan äitejä
Amerikkalaista opettajaa Anna Jarvista pidetään äitienpäivän perustajana. Jarvis halusi kunnioittaa äitien perheidensä eteen tekemiä uhrauksia ja ehdotti juhlapäivää heidän kunniakseen.
Anna Maria Jarvis (1. toukokuuta 1864 – 24. marraskuuta 1948) oli äitienpäivän perustaja Yhdysvalloissa. Hänen äitinsä oli usein ilmaissut halunsa perustaa tällainen juhla, ja hänen äitinsä kuoleman jälkeen Jarvis johti muistojuhlaliikettä. Vuosien kuluessa Jarvis kuitenkin pettyi havainnon kasvavaan kaupallistamiseen (hän itse ei hyötynyt tästä päivästä) ja jopa yritti saada äitienpäivän perumaan. Hän kuoli parantolaan, ja kukka- ja onnittelukorttiteollisuuden ihmiset maksoivat hänen lääkelaskunsa.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Jarvis)
Äitienpäivä vakiintui paikalleen
Suomessa vuonna 1927
Suomeen ajatuksen äitienpäivän vietosta toi opettaja Vilho Reima, joka tutustui perinteeseen Amerikan matkallaan vuonna 1910. Ajatus ei saanut heti innostunutta vastaanottoa. Vasta Suomen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina idea alkoi saada vastakaikua. Monet äidit olivat jääneet sotaleskiksi ja heitä haluttiin erityisesti huomioida.
Suomen ensimmäistä äitienpäiväjuhlaa vietettiin laulun, musiikin, puheiden ja runojen merkeissä Alavieskassa vuonna 1918. Juhlassa tarjoiltiin teetä, mutta vieraita pyydettiin ottamaan omat sokerit mukaan.
Seuraavina vuosina monet maaseudun koulut järjestivät äitienpäiväjuhlia Alavieskan juhlien malliin. Paikkakunnan äidit kutsuttiin tilaisuuteen, jossa laulettiin hengellisiä lauluja, ja lapset esittivät ohjelmaa: kuvaelmia, laulua, soittoa ja runonlausuntaa. Juhlasali oli koristeltu, äidit kukitettiin ja heille pidettiin puheita. Lopuksi äideille tarjoiltiin juhlakahvit.
1920-luvulla alettiin lähettää painettuja äitienpäiväkortteja. Kouluissa ja päiväkodeissa on vuosikymmenten ajan askarreltu omatekoisia äitienpäivätervehdyksiä. 1930-luvulla tuli tavaksi ojentaa äidille ruusuja, ja lapset ovat poimineet äideilleen esimerkiksi valkovuokkokimppuja.
Virallisen aseman äitienpäivä sai Suomessa vuoden 1927 jälkeen, kun toukokuun toinen päivä vakiinnutettiin juhlapäiväksi. Liputuspäivä siitä tehtiin vuonna 1947.
Monissa maissa äitienpäivää vietetään samaan aikaan kuin Suomessa. Tosin esimerkiksi Ruotsissa äitejä muistetaan toukokuun viimeisenä ja Norjassa helmikuun toisena sunnuntaina.
Kiistanalainen juhlapäivä
Äitienpäivä on aina herättänyt monenlaisia tunteita. Joidenkin mielestä äitienpäivän vietto on sopimatonta, erityisesti kun ajatellaan erilaisia perhemuotoja. Juhlapäivä on saanut osakseen myös kritiikkiä ja vastustusta. Jopa idean alkuperäinen äiti Anna Jarvis halusi lopettaa päivän vieton lisääntyneen kaupallisuuden takia.
Yle Oppiminen
(https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/05/17/aitienpaiva-toukokuun-2-sunnuntai)
Comments powered by CComment