etusivuotsikko2

VUOROVAIKUTTEISET VERKKOSIVUT

PORIN SAIRAUS- JA TAPATURMAINVALIDIT

WWW.SIVUTIE.NET

 

ALKEISKURSSI    osa 1   

 

Vuorovaikutteinen sivusto?

Yhdistystoiminta rakentuu sille periaatteelle että jokainen mukaantulija tuo toimintaan oman panoksensa, eikä niin että joku jossain ylhäällä tekee suunnitelmia, kertoo miten asiat ovat, mitä mieltä pitää olla ja miten asioista kerrotaan omalle jäsenistölle, muulle maailmalle ja yhteistyökumppaneille.

 

Ensimmäiset verkkosivut olivat tuollaisia. Yhdistyksessä oli pahimmillaan yksi ja toisinaan muutama sivujen sisällöntuotannon hallitseva ihminen. Kaikki tieto ja keskustelu kulki väkisinkin heidän kauttaan. Hidasta ja hankalaa.

 

Tämä johtui useimmiten siitä, että alkuun sivustot rakennettiin erilaisia koodikieliä (html ym) ja kirjoittaminen sivustoille edellytti näiden koodien hallitsemista.

 

Jossain vaiheessa oli pakko mennä eteenpäin.- Ihmisillä kun on tarve osallistua ihan itse -ja silloin kun itsellä on aikaa. On tarve tuoda julki juuri niitä asioita jotka tuntuvat tärkeiltä, tarve keskustella, tarve myös kommentoida sivujebn artikkeleita.Oli kehitettävä julkaisujärjestelmiä työkaluiksi. Työkaluiksi joita käyttämällä ennestään noita ”insinööritaitoja” osaamattomat pystyivät kirjoittamaan sivuille, laittamaan kuvia, osallistumaan niin suoraan kommentointiin kuin keskusteluketjuihinkin. Laittamaan kalenteriin tapahtumia, siis tuottamaan ja kehittämään itse oman yhdistyksensä toimintaa. Porin sairaus- ja tapaturmainvalidien käytössä on maailmanlaajuinen ja ensisijaisesti juuri kolmannen sektorin käyttöön suunniteltu Joomla! Julkaisujärjestelmä.

 

Julkaisujärjestelmää käydään nyt tarkemmin läpi käytännön harjoittelun ja itse tekemisen rinnalla.

 

Tästä aloitetaan!

 

 

 

Kuka ja miten siis voi sivustolle kirjoittaa?

 

Sivuston ylläpitäjät voivat jakaa eriasteisia oikeuksia kirjoittamiseen ja ylläpitoon. Aivan kaikkeen ei voi aivan kaikkia päästää, siellä kun voi laajoilla oikeuksilla tehdä sivustolle myös vahinkoa Niinpäjotain rajaa on pidettävä.

 

Artikkelin lukeminen on kaikille avointa, paitsi jos tarvitaan losioita jotka näkyvät esimerkiksi vain kirjautuneillöe jäsenille, vain ylläpitäjille... mahdollisuuksia löytyy. Sivutie. Netin kaikki artikkelit ovat tätä kirjoitettaessa kaikkien luettavissa.

 

Tällä hetkellä myös artikkelien kommentointi on aivan vapaata. Kuka tahansa voi kommentoida artikkeleita vaikka nimettömänä, kirjautumatta mitenkään. Voisi luulla, että noin suuri vapaus houkuttelisi myös kiusantekijöitä, huuhaajuttuja kirjoittavia ja vaikkapa lauantai-illan huumassa harkitsemattomia heitteleviä mukaan. Mutta ei. Sellaisia harmeja ei ole tullut esiin. Jos tulee, niin sitten tietysti tiukennetaan seulaa.

 

Artikkeleiden kirjoittaminen ja keskustelupalstalle kirjoittaminen sitten tarvitseekin jo kirjautumisen. Se on kovin helppoa. On vain otettava yhteys ylläpitäjiin joilla on oikeus lisätä Sinut mukaan joukkoon

Tällä hetkellä ylläpitäjinä toimivat Terttu Elomaa ja Kari Koivula. Uusia ylläpitäjiä tarvitaan, ja tämän kurssin jälkeen niitä siiten lieneekin jo enemmän.

 

Kurssin ensimmäinen tehtävä onkin käyttäjäoikeuksien jakaminen.

Itse asiassa, paljon helpottaa, jos salasana on jo valmiina, Terttu Elomaa laittaa sen tuossa tuokiossa, otapa häneen yhteyttä! Myös Kari Koivula sen voi laittaa, mutta yhteyden saaminen voi työkiireiden takia olla vähän hitaampaa.

 

Jokaiselle annetaan itse valittu käyttäjätunnus (usein se on oma nimi) ja salasana jolla pääsee kirjoittelemaan. Salasanansa jokainen sitten valitsee itse. Ylläpitäjä antaa väliaikaisen salasanan jonka sitten voi vaihtaa haluamakseen . Salasana on todella henkilökohtainen. Edes ylläpitäjät eivät pääse näkemään kenenkään salasanaa, eli toisen nimissä ei kirjoittamaan pääse. Jos hukkaat tai unohdat salasanasi, ylläpitäjä voi antaa sinulle uuden tilapäisen salasanan jonka sitten taas vaihdat mieleiseksesi.

 

Kun siis sinulla on salasana, löydät pääsyn ”sisälle” sivutie.netin etusivulta:

Kirjoitat siis käyttäjänimesi ja salasanasi ja klikkaat kohtaa ”kirjaudu".

 Alkeisopinnot sivut 1 kirjaudu

 

Kun olet nyt kirjautunut sisään, avautuu sivun oikeaan alalaitaan yksi moduuli lisää.

(kuten huomaat, sivu on jaettu useisiin ”laatikoihin” joissa on monenlaista sisältöä, tekstiä, kuvia,, linkkejä jne. Ne ovat nimeltään moduuleja. Siitä asiasta ei vielä tässä vaiheessa tarvitse sen enempää välittää)

 

Löytyy siis kuvan mukainen moduuli: Käyttäjän valikko

 

 aaaaaalk. op 2 käytt. valikko

 

Tästä alkaa löytymään se julkaisujärjestelmän helppous. Julkaisujärjestelmässä kun on kielipaketti joka takaa lähes kaiken löytymisen selvällä suomen kielellä. Kuten tässä alekkain olevat toiminnot . ( siitä kielipakettiasiastakaan ei tarvitse välittää, se on ylläpidon murheita. Riittää kun tietää että jos homma itseltä sujuisi paremmin vaikka ruotsiksi, niin ylläpitäjä voi vaihtaa sinun käyttökieleksesi sen)

 

Salasanan vaihto omaksi tapahtuu klikkaamalla tuosta kohtaa ”omat tiedot”

Sekin käydän sitten kurssissa yhdessä läpi, ei hätää.

 

Kun nyt olet ”sisällä”, voit etusivun moduulista ”keskusteluun” hyökätä heti keskustelufoorumille ja aloittaa siellä keskusteluketjun mistä tahansa haluamastasi aiheesta.

 

Kun haluat laittaa sivuille kokonaisen artikkelin, napsautat tuosta kohtaa ”Kirjoita artikkeli”.

 

 

Nyt olemme julkaisujärjestelmän olennaisessa kohdassa. Sinulle avautui tekstieditori, jonka avulla voit kirjoittaa artikkelin aivan kuin kirjoittaisit mitä tahansa tekstiä. Ei siis tarvitse osata niitä koodikieliä, tarpeelliset työkalut tekstin muokkaamiseksi jne löytyvät tekstieditorin yläpalkista.

 

( ja tässä tulee taas asiaa jonka yli voit ensimmäisellä kerralla hypätä, tähän ehditään sitten palaamaan:jos satut kirjoittamaan vaikka kirjaston koneella tai muuten kon eella jota mahdollisesti voi joku muukin käyttää, on minimoitu se vaara että joku m,uu alkaisijatkamaan aloittamaasi juttua sinunm nimissäsi. Niinpä jos kirjoituksesi on koneella avoinna etkä tee sille mitään, esimerkiksi tallenna välillä, se automaattisesti sulkeutuu määrätyn ajan jälkeen. Aika tosin melko pitkä.

 

Pitkän tekstin voi, ja kannattaakin usein, kirjoittaa valmiiksi esim. Muistio, notepad, tms ohjelm,alla ja siirtää sen sitten kopioimalla Tekstieditoriin. Word, ym ohjelmat, jotka sisältäävät muotoiluja kuten pakotetut rivin vaidot ym eivät ole mukavia koska joudut sitten ne rivinvaihdot ym poistamaan siirrettyäsi. Siis ne yksinkertaiset tekstiohjelman jotka ovat siitäkin mukavia ettei niihin pääse laittamaan viruksia tms)

 

 aalk op 3 tekstieditori

 

 

 

Näkyy siis pieni valikko, johon automaattisesti tuli kohta ”artikkeli” . Kun tekstisi on valmis, tarvitaan myös kohtaa ”Julkaisu” mutta ei välitetä sitäkään aivan vielä . Kirjoitetaan tekstiä työkaluvalikoiman alla olevaan laatikkoon ja tutustutaan tärkeimpiin työkaluihin. Niitä on, kuten näkyy, hirmuinen määrä, mutta käytännössä moniakaan ei tarvita, ainakaan alkuun.

 

Artikkelilla pitää aina olla nimi eli otsikko. Kuvassa sen nimi on ”kokeiluartikkeli” ja se kirjoitettiin kohtaan ”title” Seuraavalle riville ”alias” ei tarvitse kirjoittaa mitään.

 

Kuvan tekstiä kirjoittaessani valitsin työkaluista selvyyden vuoksi aika isokokoisen fontin eli kirjainkoon ja napsautin työkaluissa olevaa B-kirjainta jolloin teksti tulee lihavoituna. Mitään muita työkaluja siis en koko laatikosta tarvkinnut, ja normaalia artikkelia kirjoittaessa en niitäkään. Siis tuota suurta määrää ei kannata pelästyä, niihin ehtii tutustumaan sitten kun perusasiat ovat hallinnassa.

 

Kun juttu on kirjoitettu, pitääkin se julkaista. Siis napsautetaan tekstieditorin valikosta kohtaa ”Julkaisu”. Avautuu tällainen sivu:

 

 Alk. op. 4 Tallenna

 

Artikkelit sivustolla jaetaan eri kategorioihin. Tässä oletuksena on ”Unkategorised” eli kategorioiden ulkopuolella, ihan vaan yleisenä... mutta siinä on pieni nuoli jota klikkaamalla tulee vaihtoehtoja. Esim ”sairaus- ja tapaturmainvalidit” tai henkilökohtainen blogi (jonka sitten joku ylläpitäjistä sinulle perustaa. )

 

Muista laatikoista ei tässä vaiheessa juuri tarvitse välittää, paitsi siitä jossa valityaan tilaksi ”julkaistu” tai ”Ei julkaistu” Artikkelin nimittäin voi tallentaa keskeneräisenä laittamalla statukseksi ”ei julkaistu” ja julkaisemalla sen vasta sitten kun se omasta mielestä on valmis kaiken kansan luettavaksi.

 

Tässä se perusasia sitten olikin. Kun on painettu nappia ”Tallenna” se onkin jo sivuilla kaikkien luettavana.   

 

             Tämä artikkeli siis  kaipaa myös kommentteja.  Tarkoitus on, että  sen toimivuus käytännössä kokeiltaisiin.  Myös  ymmärrettävyys  ja kirjoitusvirheet, asiavirheet, parannusehdotukset  ...vielä hyvin ehtii ennenkuin tämä käydään läpi tapaamisessa 6.2.    Kuten huomaat, tätäkin  artikkelia voi kommentoida suoraan sivun alaosassa olevassa laatikossa , vaikka nimettömänä.   Keskustellaan asiasta, saadaan homma toimimaan!    

       

Comments powered by CComment