etusivuotsikko2

Kesäkokouksessaan” Kuntoharjulla Porin sairaus- ja tapaturmainvalidien hallitus pohti tärkeitä ja ajankohtaisia käytännön asioita. Asialistalta ei unohdettu tulevan vuoden toimintaakaan.

Keskusteluissa palattiin yhdistyskäyntiin Porin Perusturvassa vammaiskuljetuspalveluasiassa.

Monista muista kaupungeista poiketen Porin kaupunki  maksattaa vammaiskuljetuspalvelun asiakkaalta taksimatkan kokonaiskustannukset etukäteen. Vasta kuukauden päästä kuitteja vastaan voi hakea kaupungilta liikaa perittyjä maksuja takaisin.

Porissa myös maksatetaan vammaispalvelukuljetusten taksitilauksen lisämaksuja edelleen vammaisilla. Tämä merkitsee kuukausitasolla paljon taksipalvelua käyttäville/tarvitseville pienituloisille isoa rahamenoa.

Kaupungin virkailijoilta saatuihin vastauksiin oltiin pettyneitä. - Pitää odottaa tulevaa sotea korjaamaan tilanne, oli viesti yhdistyksen esittämiin korjausehdotuksiin.

1 Tsil Pori hallituksen kesäkokous Kuntoharjulla 2017

Kirjelmä:

Vammaiskuljetusten epäkohtia, jotka on pikaisesti korjattava

Porin Sairaus- ja Tapaturmainvalidit ry on jo pitkään seurannut Porissa tapahtuneita vammaisten kuljetuspalveluun liittyviä epäkohtia. Olemme olleet mm. Porin vammaisneuvoston kautta yhteydessä päättäjiin, mutta minkäänlaisia korjauksia ei olla saatu aikaiseksi.

Yksi suuri ongelma on jo se, että pääseekö vammainen ylipäätään vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun. Usein tarjotaan tai sekoitetaan sosiaalihuoltolain ja VpL kuljetuspalvelut keskenään joko tarkoituksella tai tietämättömyyttään.

Jos ja kun vammainen pääsee vammaispalvelumatkojen piiriin, niin se vaatii ”paksua lompakkoa”. Näin siksi, että Porin kaupunki poikkeuksellisesti maksattaa asiakkaalta taksimatkan kokonaiskustannukset etukäteen. Vasta kuukauden päästä kuitteja vastaan voi hakea kaupungilta liikaa perittyjä kuljetusmaksuja takaisin. Lainatessaan kaupungille rahaa kuljetuspalvelun asiakkaita rangaistaan vähentämällä matkoja toimiessaan ja osallistuessaan palkatta kunnan toimistotöihin. Kaupunki perii vammaispalveluasiakkailta yksipuolisella päätöksellä laitonta lainaa käyttötalouden kustannuksiin negatiivisella korolla.

 

Vammaisten kuljetuspalvelun

taksitilauksen lisämaksut poistettava

 

Porissa vammaispalvelukuljetusten taksitilauksen lisämaksuja maksatetaan edelleen vammaisilla. Tämä merkitsee kuukausitasolla paljon taksipalvelua käyttäville/tarvitseville pienituloisille isoa rahamenoa.

Porissa taksin tilauksen puhelun hinta koostuu 1,67 eurosta ja paikallisverkkomaksusta. KHO:n päätöksen mukaan tällainen on todettu laittomaksi.

Korkein hallinto-oikeus on jo huhtikuussa 2013 päätöksessään (KHO:2013:62) todennut, että vammaispalvelulain mukaisista kuljetuspalveluista voidaan vammaiselta periä enintään julkisen liikenteen maksua vastaava maksu. Lisäksi asiakkaan vastattavaksi voidaan saattaa enintään taksin tilauksesta aiheutuva paikallispuhelumaksu tai vastaava operaattorikorvaus. Ei siis taksipalvelun lisämaksuja.

Samoin Kelan sairaankuljetusten tilauksista peritään lisämaksuja.

 

Porin Sairaus- ja Tapaturmainvalidit ry 30.05.2017

Comments powered by CComment