etusivuotsikko2

Onnistuneet kulttuuripäivät Vähäjärvellä
- väkeä kautta Suomen

 

”Tammisaaresta 2.7.1918

Rakkaat Vanhemmat. Terveiset täältä Tammisaaresta.

Suokaa anteeksi etten ole ennemmin kirjoittanut,

en minä ole voinut ennemmin kirjoittaa kun olen

vähävarainen mutta nyt sain ilmaisekseksi kortin.

Ja pyytäisin vähän leipää ja voita jos lähettäisitte

postipakettina tulemaan että vahvistuisin kun olen

ollut vallan kipeänä. Hyvästi ja voikaa hyvin

sitä toivoo Kalle Lindroos. Osoite Tammisaari”

Kaija Kiessling 2018

Näillä kortin sanoilla aloitti Kaija Kiessling puheensa Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton kulttuuripäivillä. 17-vuotiaan Kallen kirjoittama sanoma oli muistutus meille vuoden 1918 tapahtumista. - Tapahtumista, joista on liian kauan vaiettu.

Kulttuuripäivien osanottajat kunnioittivat hiljaisella hetkellä 1918 taisteluissa henkensä menettäneitä.

Kalle Lindroos kuoli nälkään kaksi päivää kortin kirjoittamisen jälkeen.

 

Liiton kaksipäiväiset kultturipäivät Vähäjärven Lomakodilla oli jälleen onnistunut voimannäyttö, niin liiton, lomakodin kuin kaikkien osallistujien taholta. Talo oli täynnä. Paikalle oli saavuttu kautta Suomen kuulemaan ja seuraamaan sekä myös itse osallistumaan ohjelmasuorituksiin.

Kulttuuripäivä yleisöä ja esittäjiä 2018

- Liiton perustajat tuskin olisivat osanneet odottaa tällaista viikonloppua, mutta varmasti olisivat olleet tyytyväisiä saavutetuista eduista. Tällä liiton varapuheenjohtaja Kaija Kiessling viittasi ei yksin näiden päivien onnistumiseen, vaan ennen kaikkea tänä vuonna 70 vuotta täyttävän liiton toiminnan saavutuksiin edunvalvonnan saralla.
Tämä työ ei ole loppumassa. Hyvinvointivaltion purku pala palalta huolestuttaa nyt, mutta olisi huolestuttanut myös liiton perustajia. - Onko työnsä mennyt hukkaan? - Ei, näin ei saa olla, totesi Kiessling.

- Takuueläkeläisiä on nyt 101 000, työkyvyttömyyseläkeellä noin 200 000 ihmistä, alle köyhyysrajan noin 600 000 ja köyhyysrajan uhan alla eläen noin miljoona.
 - Ja hallitus kaavailee juuri suurta sosiaaliturvauudistusta! Tämä ei hyvää seuraa, sanoi Kaija Kiessling. Tutkimusten mukaan vain 18 prosenttia kansalaisista enää kannattaa sotea.

 Sotesta puhuessaan Kaija viittasi mm. siihen, että kannustamme ihmisiä huomioimaan miten ulkomaille varoja ja voittoja sijoittavien varat eivät hyödytä Suomen julkista terveydenhoitoa, ja siksi on syytä pitäytyä julkisen sektorin kirjoilla. Pörssiyhtiöiden asiakasmaksut siirtyvät maakunnilta yhtiöille (tai julkiselle, riippuen mihin asiakas on kirjautunut), ja siksi pörssiyhtiöiden tulee olla verovelvollisia Suomen valtiolle, koska varatkin tulevat valtiolta. - Tulevan mahdollisen maakuntahallinon kaudella myös kansalaisten päätöksenteko siirtyy yhä kauemmas - kantoi puhuja huolta demokratian huononemisesta.

 

Runsaasti ohjelmaa


Päivien ohjelma-anti oli varsin laaja. Oli laulua, soittoa, puhetta, runoa, sketsiä ja tanssin pyörrettä. Näytteille asetetut yhdistysten monipuoliset työt ilahduttivat ja vaihtoivat omistajia Viemisinä yhdistyksiin saatiin uusia vinkkejä kerhotöihin. Lomakodin leivonnaiset ja leivät tekivät hyvin kauppansa.

Miesten laulu naisille 1Naisyleisö sai kuulla heille osoitetun laulun, kun musisoinnista vastannut näyttelijä, trubaduuri Juha Haanperä sai muutaman uskaliaan miehen astumaan estradille.

 

Tanssia ja laulua

 

Boccia kisaa 2018
Kulttuuripäivien ”viralliseen” ohjelmaan kuuluu myös jokavuotinen boccia-kisa. Tällä kertaa oli Porin yhdistyksen vuoro voittaa. Toiminnanjohtaja Sari Laiho luovutti porilaisjoukkuelle pokaalin kotiin vietäväksi.

Boccia voitto 2018

Vähäjärven Lomakoti onnistui jälleen järjestämään hyvät puitteet tämänkin tilaisuuden pitoon.

Porin sairaus- ja tapaturmainvalidit peräänkuulutti osaltaan entisajan talkooperinteen jatkamista. Yhdistys otti omalla lahjoituksellaan osaa Lomakodin kunnostustalkoisiin. Samalla haastettiin muut yhdistykset parhaaksi katsomallaan tavalla mukaan.

Kulttuuripäivillä tapasi paljon tuttuja, mutta runsain määrin myös uusia kasvoja. Kommentteina useilla, että varmasti tullaan seuraavallakin kerralla.

 

Vähäjärven lomakoti2


Sitä ennen Vähäjärvellä voi nauttia lomailusta ympäri vuoden. Lomakoti on myös monien Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton järjestämien kurssien pitopaikka.

 

Terttu Elomaa

Comments powered by CComment