etusivuotsikko2

Kelan asiakaspalvelu
saatava paremmaksi

Porin sairaus- ja tapaturmainvalidit ovat huolissaan Kelan Porin toimipisteen
asiakaspalvelusta. Yhdistyksen jäsenistö ja laaja joukko sairaus- ja vammaispalvelujen asiakkaista on pannut merkille entisestään heikentyneestä mahdollisuudesta hoitaa ja asioida kansalaisten peruspalveluja Porin Kela-toimistossa. Viime syksystä alkaen asiakaspalvelua saa mm. keskiviikkoisin vain ajanvarauksella.
Porin Sairaus- ja Tapaturmainvalidit ry on kirjelmöinyt asiasta eteenpäin.

Myös inva-paikoitus puhuttaa. Yksistään autojen inva-parkkiruutu on sijoitettu niin, että ensimmäiseen ruutuun pitää peruuttaa vilkasliikenteiseltä valtaväylältä ja näin pysäyttäen ajokaistan muu liikenne. Varsinkin tänä talvena korkeat auratut lumipenkat estävät pääsyn autosta jalkakäytävälle. On kierrettävä ajoneuvoliikenteen kaistan kautta.

Aukioloaika Porin palvelupisteessä klo 10–16 ei palvele kaikkien ulkopaikkakuntalaisten koko asiakaskuntaa liikenneaikatauluista johtuen. Vastaanottoaulan kymmenestä palvelupisteestä usein myös ruuhka-aikana vain kahdessaon toimihenkilö palvelemassa ja neuvomassa asiakkaita. Tästä syystä jonotusajat kasvavat yli tunnin mittaisiksi, joka on kohtuuton. Toimipisteessä ei ole edes yleisölle osoitettua WC:tä.

Puhelimessa asiointi on turvallista ja säästää aikaa sekä kustannuksia – jos olisi riittävästi ”langan” päässä vastaajia. Jonotusajat ja tyhjästä musiikista kuunteleminen on tehty rahastoautomaatiksi. Jos Kelan puhelinpalvelussa on soittohetkellä jonoa, voi jättää soittopyynnön. Takaisinsoitto on sinulle maksuton. Takaisinsoitto-palvelu on tarjolla osan palveluajasta. Sinulle soitetaan takaisin samana päivänä. Toimipisteen nettipäätteet palvelevat hyvin suppeaa asiakaskuntaa, ottaen huomioon vieras kone, vieraat ohjelmat, tieto-/yksityisyyssuoja.

Kela-taksi ei palvele sv-lain
ja terveydenhuoltolain
vaatimusten mukaan

Kela-taksin kilpailutus johti sairaus- ja terveydenhuollon kuljetuspalvelut ja matkakustannusten korvaukset ulkopuolisen toimijan (Tilausvälityskeskus) ja Kelan harkinnanvaraiseksi toiminnaksi. Kelle korvataan ja kelle ei. Kyydityspalvelu kuskaa sairaita ihmisiä pitkin maakuntaa tuntikaupalla -30 luvun malliin.

Henkilö, jolla on 2000-luvun alusta terveydellisistä syistä Kelan hyväksymä Vakiotaksi/ Omataksi -käyttöoikeus myönnetty, onkin evätty asiakkaalle ilmoittamatta, eikä taksin matkakorvausta hyväksytä, ei edes omavastuuta kirjattu oikeudeksi matkakattokorvaukseen.

- Tänä vuonna esim. tilauskeskuksen naisvirkailija äyski, ärhenteli, kinasi asiakkaalle, että kummalla on puheenvuoro ja uhkasi katkaista puhelun, jos asiakas jatkaa matkan tilaamiseen liittyvien asioiden selvittämistä.

Tilauskeskuksen Lounais-Suomen Taxidata Oy hyväksymän tilauksen jälkeen Kela-taksin korvaus evättiin ja asiakkaalta kysytään jälkikäteen perusteita taksin käytölle, sairaalasta kotiutetun leikkauspotilaan kotiinkuljetuksesta.

Maailman onnellisimman kansakunnan, ulkovaltoja eniten auttavalta hallitukselta on ennennäkemätöntä röyhkeyttä kiristää ja heikentää oman kansan välttämättömistä terveyden- ja sairaanhoidon lakiin kuuluvista korvauksista.

- Pyydämme Kelalta toimenpiteitä Porin toimiston 20%:n palvelukapasiteetin nostamista vähintään 75%:iin palvelujen ja korvausten toteuttamiseksi vastaamaan oikea-aikaisen terveydenhuollon ja perustuslain tavoitteiden saavuttamiseksi sekä työllisyysasteen nostamiseksi kilpailukyvyn takaamiseksi.

Pyydämme selvitystä myös Kela-taksin kilpailutuksen myötä taksipalvelujen katoamisesta kaupunkitaajamien ulkopuolisen väestönosan ulottumattomiin sekä kiristyneen sv- korvausten vaikutusta pienituloisten tasa-arvon toteutumiseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

PORIN SAIRAUS- JA TAPATURMAINVALIDIT RY
Hallitus

Comments powered by CComment