etusivuotsikko2

Meillä itse kullakin on vähintäinkin joskus tarve lääkkeiden käyttöön. Monisairailla lääkelista on pitkäkin. Mutta onko kaikki lääkkeet aina tarpeen, eli onko lääkelista ajan tasalla.

Mm. tästä oli Porin sairaus- ja tapaturmainvalidien kerhossa kertomassa apteekkari Leena Astala Porin Asema-apteekista.

Sivutielle 1 apteekki

- Tuntekaa omat lääkkeenne! Se oli Astalan yksi tärkeimmistä sanomista. Aina ei lääkelista ole ajan tasalla, varsinkin silloin, jos vaihtuvat lääkärit eivät huomaa mitätöidä jo aiheettomiksi käyneitä lääkkeitä. Tässä ovat apteekit tärkeässä asemassa. - Käyttäkää hyväksenne apteekkien asiantuntemusta.

Kanta-palvelussa saattaa olla vanhoja reseptejä tai jotain puuttuu. Tuo palvelu on ns. säiliö, jonne lääkärit reseptit ja niiden uusimiset kirjaa. Ongelmana on kuitenkin vieläkin tietojen siirto organisaatiolta toiselle ja taustalla on tietosuojamääräykset. - Parannusta on kuitenkin tapahtunut aiemmasta.
Keskustelua syntyi lääkkeiden haittavaikutuksista. Toisille jokin lääke sopii, toisille taas ei. Joskus vie kauankin saada oikea lääkitys annostuksineen kohdilleen. Varsinkin kipulääkkeiden kohdalla näin on. Pohdittavaksi tuleekin aina tasapainoitus saadun hyödyn tai valitettavan haitan välillä.
Lääkkeiden yhteisvaikutus tuottaa myös joskus ongelmia, varsinkin lääkelistan kasvaessa. Käsikauppalääkkeiden ja reseptilääkkeiden yhteisvaikutuksia ei tule aina huomioiduksi - Apteekki kuitenkin tarkistaa tuota asiaa, sillä se juuri kuuluu apteekille, sanoi Astala.
Kelan etuviidakko sai osansa keskustelussa. Kela kun voi torpata korvauksen selvänkin lääkärin määräämän lääkityksen osalta, koska potilaalla ”ei ole juuri sitä oikeaa sairautta”, joka oikeuttaisi ko. korvauksiin.

Vielä askarrutti eräiden lääkkeiden pakkaukset. Lääkettä pitäisi ehdottomasti ottaa, mutta purkkia ei tahdo saada mitenkään normikeinoin auki. - Lääketurvallisuutta tässäkin on tietty ajateltu, mutta onko näin ”piukka turvallisuus” pakko olla.

Apteekki lupaa auttaa jopa liian tiukkojen purkkien avauksessa, sillä apteekkihenkilökunta haluaa olla tukena ja apuna hyvän lääkehoidon turvallisuudessa. - Se on kunnia-asia, sanoi apteekkari Leena Astala.

Kuva ja teksti: Terttu Elomaa

Comments powered by CComment