etusivuotsikko2

KESSOTEn SOTE-kytkennät 

Vammaisuuden perusteella (VpL), sairauden tai muun yksilöllisen syyn sekä sosiaalihuoltolain kuljetuspalvelujen uudistus Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän (Kessote) alueella on susi syntyessään.
Kessoten alueen jäsenkuntia ovat Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Eurajoki, (Luvia).

Sydän-Satakunta -lehdessä 10.7.2021 Kessoten sosiaalijohtaja Kaisa Koskela ja sosiaaliohjaaja Teea Marjamäki, sekä aluejohtaja Katja Lehtonen haastattelussaan maalailivat Ruususen unia tai antoivat tieten toteutumattomia lupauksia vammaispalvelun VpL kuljetuksista 1.8.2021 alkaen!

Kaisa Koskela lupaa ettei välityskeskuksen käyttöönotto vaikuta kuljetuspalvelujen saajien määrään ja että kaikkien asiakkaiden palvelut säilyvät ennallaan. Hän on kuitenkin tehnyt saman havainnon, jonka palvelujen käyttäjät ovat saaneet kokea jo Juha Sipilän 2015 hallituksen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin taksiuudistuksen seurauksena, että Nakkilasta on pulaa saada invataksia. Tuon kilpailutuksen takia Nakkilasta joutui lopettamaan osa taksiyrittäjistä tai siirtyivät muualle, kuten tapahtui ympäri Suomen, että kaupunki ja asutuskeskusten ulkopuolella ei tahdo saada taksia varsinkaan ilta- yö- tai viikonloppuina. Onko Koskelan kilpailutuksen lupaukseen uskominen palauttaa invataksien saatavuus Nakkilaan? Kokemus ja merkit viittaavat siihen, että viimeisetkin taksit kilpailutetaan Bernerin oppien mukaisesti pois pikkupaikkakunnilta, kun nykyisetkin ajotilaukset ohjautuvat (ohjataan) isoimmille yrityksille, usein 0,02 euron kilpailutuskiristyskierroksen tuloksena. Lykkyä tykö Koskelalle ja palkkioksi tarjottakoon pullakahvit.
 

Soitin heinäkuussa vammaispalveluun. Kotiin lähetetyn ohjeen mukaisia kuljetuspalveluja ei luvattu 1.8.2021 alkaen. Vastattiin ettei Vammaispalvelulain kuljetusten (VpL) ohjetta tai Tuttutaksi (Oma Taksi) kuljetuspäätöksiä ole olemassa, mutta ne toimitetaan myöhemmin. Siis päätökset oli tehty vaikkei palvelua voinut käyttää, eikä vielä 22.8.2021 mennessä ole päätöstä Tuttutaksin käyttöoikeudesta, vaikka lehdessä niin luvattiin. Kohta kuukauteen en ole saanut käyttää kuljetuspalvelua. Yleiskielessä menettelyä kutsutaan julkisten palvelujen leikkaukseksi/säästöiksi. Mitähän Kaisa Koskela lupasikaan lehtijulistuksessaan!?
 

Omalta osaltaan aluejohtaja Katja Lehtonen jatkaa julistustaan ja kumoaa heti Koskelan lupaukset ettei Tuttutaksin ehdot enää pädekään, vaan taksissa voi olla muitakin matkustajia.

Kuljetusten kilpailutuksen siirtyessä Helsinkiin välitysyhtiölle haetaan lisää tehokkuutta, mutta myös samalla asiakasystävällisyys ja toteuttamistapa helpottaa kuljetuksen tilaamista.

Onko Lehtosen tietoon tullut, että Helsingistä tulleen välitystiedon taksin ohjaamiseksi matkan kohteeseen on tarvittu ulkopuolista apua.

Entä onko esim. yhdentoista minuutin roikkuminen linjoilla kuljetusta tilataksesi asiakasystävällisyyden huipentuma, versus soittaa suoraan Tuttutaksille tai taksiaseman ohi kulkiessaan tehdä kuljetustilaus kasvotusten?
 

Matkan pysähtymisen rajaaminen 10 minuuttiin käytännössä usein estää palvelun ja lain toteutumisen. Pyörätuolin käyttäjän tai runsaasti avustamiseen tarvitsevan asiakkaan WC-käyntiin tuo aika ei riitä. Törkeyksien huippu ihmisoikeuksien loukkaukselle on kunnan rahastus periä asiakkaalta WC-rahaa, vaikka vuosikymmen sitten palveluliikkeet ja julkiset tilat lakkasivat perimästä WC- maksuja!

Koskelan lupaukset on moneen kertaan käytännössä todettu paikkaansa pitämättömiksi. Tilauskeskuksen kohtelu puhelimessa on koettu töykeäksi ja epäkohteliaaksi. Kuljetuspalvelutilausta kieltäydyttiinottamasta vastaan eikä taksikuljetusta ole annettu vuosia kuljetuspalveluja ja asiakkaan käyttämälle taksiautoilijalle!
 

Kilpailutus on voimassa vain puoli vuotta ja uusi kilpailutus jälleen 2022, kun sopimus oli tarkoitettu kaksivuotiseksi. Tällä aikataululla ja kilpailuttamalla taksiautoilijat ajavatkin harrastuspohjaisesti ilmaiseksi yhteiskunnan tarvitsemat kuljetukset ja kiittävät kuntatalouden säästöjen toteutumisen sataprosenttisesti.

Väistämättä tulee kysytyksi, että kuka lunastaa takseilta käyttämättömäksi jääneet mittaristot, keskuksetkalustojen pienen omakotitalon hinnan maksavat investoinnit.
 

Onko Kessote ratkaisussaan hyväksynyt EU:n ja Suomen sitoutumiset ilmastotavoitteisiin, kun pikkukylistä viedään viimeinenkin taksi ja hukka-ajokilometrit vain lisääntyvät. Onko Kessoten päättäjillä periaate, että viimeinen lähtijä sammuttaa valot? Tämähän johtuu kilpailutuksesta, että 0,02 euron halvemman tarjouksen jättänyt auto ”joutuu” seuraamaan naapurikylän valoja saapuessaan asiakkaansa luokse.

Julkisiin palveluihin kuuluu muutakin: kaupat, lääkärit, pankit, koulut, ym.
 

Tästä kaikesta päätellen on pakko esittää kysymys: Onko ennen valtakunnallisen SOTE-hyvinvointimaakuntakeskusten voimaantuloa ja turvaamiseksi peruskuntien ja kuntayhtymien käsketty – pakotettu ajamaan julkiset palvelut alas, jotta uusi hanke toteutuisi kustannusneutraalisti!!??

Toivon ratkaisuja ja päätöksiä rahan, säästöjen ja leikkausten sijaan ihmisarvoja kunnioittavalle kohtuulliselle keskustelun tasolle, joka meillä kaikilla on edessämme ennemmin tai mieluummin heti!

 

Lennart Laitinen

Nakkila

22.08.2021

 

Sydän-Satakunta -lehti 10.7.2021:

Sivutielle KESSOTE VpL Kulj valmis

Comments powered by CComment