etusivuotsikko2

- Vammaiskulttuuripäivät 36:nnen kerran -

 

Sivutie Kulttuuripäiväyleisöä

Kultturellinen elokuun viikonloppu Hauholla on takanapäin. Vähäjärven lomakoti oli jälleen valmistautunut ottamaan vastaan talon täydeltä kävijöitä. Ja talo täyttyi. Hienoa.

Viime vuonna tapahtuma jouduttiin koronan vuoksi perumaan ja nytkin aikataulua rukattiin uuteen kuosiin. Ei kuitenkaan peruttu, vaan siirrettiin.


 Sivitie Marita VolaLiiton toiminnanjohtaja Marita Vola avasi Tapaturma- ja sairausinvalidien liiton jo 36:nnet  Vammaiskulttuuripäivät. Korona toki vieläkin varjosti aikaa ja osa entisistä vakiokävijöistä jäi tulematta. Uutta väkeä oli kuitenkin ilahduttavasti.

- Paljon on opittu, niin täällä meillä kuin koko maailmassakin, totesi liiton puheenjohtaja Antti Holopainen puheessaan. Hän viittasi nyt jo neljänteen korona-aaltoon. Huolena on epätasa-arvoisuus maailmassa, jossa 80 % rokotteista on ahminut rikkaimmat maat ja köyhimmille maille on jäänyt loput.
 Sivutie Antti Holopainen 1- Itsekkyys on se tärkein syy siihen, että korona on tullut jäädäkseen.
Hän muistutti, että me, liitto, edustamme vammaisia ihmisiä ja tarkoituksena on saada parempi maailma aikaan koronasta huolimatta. Monia tapahtumia on siirretty ja peruttu, kun taas joihinkin sulut eivät ole vaikuttaneet. Esimerkkinä mm. Porin yhdistys. On toimittu vastuullisesti ja suojauduttu.
- Meillä on iso tulevaisuuden haaste, jonka keskeisenä selkärankana on luova toiminta, sanoi Holopainen linkittäen asian liiton ja jäsenistön kerho- ym. toimintaan ja siihen jos ja kun jokin sairaus uhkaa toimintakykyämme.
- Yhteisöllinen toiminta pitää meidät hengissä, voimaannuttaa meitä.
Holopaisen toiveena on, että vuonna 2023 eletään sellaista soteaikaa, että kansalaistoiminta tunnistetaan.
- Rakennetaan sellainen yhteiskunta, että kaikilla on samat mahdollisuudet terveydenhuoltoon. Nyt se ei sitä ole, vaan vastakkain ovat heikot ja parempiosaiset. Parikymmentä vuotta on haettu rakenteita, mutta hallinto yksin ei tuo parannuksia. 1970-luvun politiikka ”terveyttä kaikille” oli liian kallista. Terveysmaksuja aina vain nostettiin. - Nyt sentään hoitajamaksuista luovutaan, sanoi Holopainen viitaten uuteen soteen.

- Mutta nyt pidetään hauskaa ja ollaan luovia terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.


Estradi esiintyjille

Sivutie Mikko Perkoila kooste

Musisoinnista ja juontamisesta huolehti osaltaan laulaja ja lauluntekijä Mikko Perkoila. Saatiin kuulla monia tarinallisia lauluja lastenlauluista kupletteihin. Useimmat hänen omaa tuotantoaan.
Monipuolisuutta Perkoila osoitti laulamisen ja kitaroinnin lisäksi pienimuotoisilla, vaan ei vähäisillä, soittopeleillään. Kuultiin mehupillioboella ja sählypallo-okariinalla taituroitua soittoa. Okariinalla jopa Sibeliuksen Finlandia. Molemmat soittimet oli itsetehtyjä, pillisoitin syntyi silmiemme edessä.
Vammaiskulttuuripäivien teemaan soveltui hyvin Perkoilan mukana kulkenut ”liikuntaeläin” Pusu. - Se pitää miehen liikkeessä. Ja liikehän on lääkettä.


Sivutie Ritva Korhonen-


- Mummoo!
Mummon pitäisi olla täällä jossain, huhuilee Perkoila.
- Missä on mummo?
Ja mummo tuli.
Ritva Korhonen saapui lausumaan runon mummosta.

 

 

 

Sivutie rollot


Porilaisten tanssi-lauluryhmä Rollot loihtivat ensiesiintymisensä paikallaolevalla kokoonpanolla. Laulut omatekemine sanoituksineen kertoivat monen tarvitsemista apuvälineistä, varsinkin rollaattoreista.

Perkoilan säetyksellä pääsivät myös kaikki muutkin halukkaat laulamaan.

Yhteislaulut raikuivat ja kaikuivat. Hymykin oli herkässä.

 

Visailua – maalausta - näyttelyä

Sivutie Liput

Lähes viisikymmentä lippua oli laitettu esille Riston visailun alkamisen merkiksi.
   Sivutie Risto visailun vetäjä   Sivutie Armi ja liput

Tyhjä paperi odotutti vastauksia. Arpanumeron mukaiset liput toi näytille avustaja Armi. Siitä sitten piti tietää (tai arvata) minkä maan lippu oli kyseessä. Oli helppoja ja vaikeita. Täysin oikeita ei tainnut olla yhtään. Voittaja kuitenkin saatiin selville.

 

Sivutie Taidepiste2

 

Riitta Halonen oli järjestänyt takkahuoneelle maalauspisteen. Siellä oli mahdollisuus kuvin tai kirjoituksin esittää toiveita liiton tai lomakodin kehittämiseen.


Järvi, ranta, sauna. Se yhdistelmä oli kaikkien käytettävissä. Uskalikot menivät järveen, toiset tyytyivät saunan lämpöön.

 

Sivutie Näyttely myynti

 Koko viikonlopun ajan oli yhdistysten ja Vähäjärven oman myynti/esittelypöydän tuotokset ihailtavina ja ostettavina. Kädentajien töitä oli neulomuksista puutöihin. Kauppa kävi ja yhdistykset kiittävät. Hyöty menee jäsenten virkistykseen.

Sivutie Esillä töitä

 

Illanvietto

Sivutie Duo 1

Saattoi se hieman venyä, mutta ei ilman syytä. Paikalle saapunut Akustinen Duo Jussi & Kipi pitivät huolen, ettei musa loppunut lyhyeen. Oli hitti-, rokki- ja tanssimusisointia. Kitarasoolot ja laulut viihdyttivät paikallaolijoita.
Kun muusikot olivat taolla kävivät Laura Alkula ja Terttu laulamassa sekä Eija Jokela runoilemassa. Ja taas viihdyttävää musiikkia. Toki välillä nautittiin iltapalaa. Löytyipä tanssiparikin Torpparin tuvan lattiaa kuluttamaan. Ilta jatkui yhdessä laulellen.
Vain yksi perinteikäs kilpailullinen osio jäi suorittamatta. Yhdistysten välinen boccia-turnaus. Viime vuonna kisaa ei voitu järjestää ja nyt oli liian vähäinen edustus yhdistyksistä. Ensi vuonna jo varmasti saadaan kunnon kisa käyntiin ja kiertopalkinnon siirto kenties uusiin käsiin.

Vammaiskulttuuripäivät onnistuivat niin nyt kuten aina ennenkin. Kiitos kaikille osallistujille ja ennen kaikkea talon henkilökunnalle. Saimme lähteä kotimatkalle tyytyväisin mielin ja vatsat täynnä uusia tapahtumia jo odottaen.

Terttu Elomaa

Comments powered by CComment