etusivuotsikko2

Porin perusturvan

turvapuhelimen

kuukausimaksu alenee

Turvapuhelin sivutie OK Perusturvalautakunta on päättänyt turvapuhelinasiakkaiden hinnanmuutoksista 1.11.2022 alkaen. Kiinteä kuukausimaksu alenee 10 euroa, eli uusi kk-maksu on 35 euroa. Tämä hinta ei sisällä auttamiskäyntejä, vaan auttamiskäynneistä veloitetaan aina erikseen, 25 euroa käynniltä.

Aiempi 45 euron kuukausihinta sisälsi kaksi auttamiskäyntiä, jonka jälkeen lisäkäynneistä perittiin 26,50 euroa.

Turvapuhelimen käyttäjiltä tullaan perimään kk-hinnan lisäksi vain toteutuneista käynneistä. Tämä tarkoittaa pienempää laskua heille, jotka tarvitsevat vain harvoin, jos ollenkaan, auttamiskäyntejä. Tosin paljon auttamista tarvitseville hinta kohoaa entiseen verrattuna, jolloin kk-hinta sisälsi kaksi auttamiskäyntiä.

Turvapuhelinpalvelu toimii 24/7 Porin perusturvakeskuksen Akuutti kotikeskuksessa, Maantiekatu 31:ssä. Palvelua käyttäviä asiakkaista on yhteensä 1274, joista porilaisia 1089, ulvilalaisia 138 ja merikarvialaisia 47.

Turvapuhelinpalvelussa on 14 lähihoitajaa sekä yksi määräaikainen vuoden 2022 loppuun. Joka vuorossa on kolme työntekijää ja käynneille lähtee aina kaksi hoitajaa. Hoitajat pystyvät erilaisten toimenpiteiden lisäksi ottamaan yhteyttä AKK:n (Akuutti kotikeskus) mobiililääkäriin, sairaanhoitajaan, ensihoitoon ja saamaan combilanssin paikalle. Yöaikaan voidaan tarvittaessa ottaa yhteyttä Satasairaalan päivystykseen. AKK:ssa on myös kaksi hybridihoitajaa.

Asiakkaan siirtämistä yhteispäivystykseen pyritään välttämään ja tarvittaessa tuetaan kotona asumista esimerkiksi kotihoitoa lisäämällä, sanotaan lautakunnan turvapuhelinpalvelun hinnoittelun muutosesityksen perusteluissa.

Porin Sairaus- ja Tapaturmainvalidit ry on vuosi sitten toimittanut Porin perusturvalle kannanoton ja korjauspyynnön turvapuhelinhinnoitteluun vaatien kuukausihinnan merkittävää alennusta ja maksuja vain toteutuneista käynneistä. Monissa muissa kaupungeissa on tällainen käytäntö. Se onko kyseinen uusi hinnoittelu alennetulla kk-hinnalla vieläkään riittävä, jää pohdittavaksi, sillä alempiakin hintoja on muualla nähty.

Tsil Porin kannanottoja päättäjille: Katso Tsil Pori

Comments powered by CComment