etusivuotsikko2

Sydäniskuri 1 Sivutie

Porin Sairaus- ja tapaturmainvalidien kerholaiset saivat kuulla monessa mukana olleen ammattilaisen, Jussi Konttisen neuvoja ensiavusta ja sen tärkeydestä. Saatat olla ensimmäisenä paikalla onnettomuudessa, tapaturmassa tai muussa henkeä vaarantavassa tilanteessa. Mitä tehdä? Miten autan?

Sydäniskuri 2 Sivutie
Esimerkiksi sydänpysähdystilanteissa ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. Konttinen kertoi, että tilastojen mukaan paikalle saapuneista kymmenestä henkilöstä vain kaksi tekee oikein ja ylipäätään tekee, viisi vain katsoo, mutta ei tee mitään ennen kuin hänelle annetaan jokin tehtävä ja kolme ottaa valokuvia, kävelee ohi.
Keskustelu todisti, että näin on. Katselijoita riittää, apua antavia on vähemmän. Pelätäänkö auttaa, entä jos teen väärin?
- Soittamalla hätänumeroon 112 saa neuvot miten menetellä.
On myös hyvä opetella puhelimen kaiutin-toiminto, koska silloin kädet jää vapaaksi toimia. Lisäksi puhelimessa olisi hyvä olla 112-puhelinsovellus siltä varalta jos ei osaa paikantaa kohdetta minne apua tarvitaan. Sovellus käyttää sijaintitietoa ainoastaan silloin, kun soitat sovelluksen kautta hätänumeroon.
Konttinen näytti nuken avulla paineluelvytystä sekä esitteli sydäniskuria eli defibrillaattoria, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin. Sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino käynnistää sydän uudelleen.

Sydäniskuri 4 Sivutie

- Sydänpysähdystilanteessa soita 112, aloita elvytys ja ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle, jos sellainen lähistöltä löytyy. Käynnistettäessä laite kertoo selkokielellä ja ymmärrettävästi mitä tehdä.

Tässä tehtävää meille itse kullekin löytää paikat, mistä sydäniskuri löytyy. Olemme monasti saattaneet kävellä huomaamatta niiden ohi. Niiden tulisi kuitenkin olla hyvin näkyvillä, missä sitten ovatkaan.

- Toinen numero, joka kannattaa laittaa muistiin on 0800 147 111, Myrkytystietokeskus. Sieltä vastataan ympäri vuorokauden kysymyksiin, jotka koskevat ihmisten äkillisten myrkytysten ehkäisyä ja hoitoa.

Sydäniskuri 3 SivutieIloinen ilme kertokoon, että apua on uskallettu antaa ja potilas voi hyvin. Tästäkin esitelmästä jäi varmasti muistijälki kuulijalle. Siitä voi olla suuri apu tulevissa tilanteissa.

Comments powered by CComment