etusivuotsikko2

Tsil-Porin väki on toimintavuoden 2022 aikana tietoisesti panostanut voimavarojansa ja panostustansa eduskunnan ja kuntapäättäjien vuosikymmeniä valmistellun sote-uudistuksen voimaansaattamiseksi, tuomaan myös palvelujen (kansalaisten) käyttäjien näkemyksiä ja tarpeita useilla kannanotoilla, esityksillä sekä lainopillisten vääryyksien korjaamiseksi, kuten laki velvoittaa ja mahdollistaa jo ennen uuteen lakiin siirtyvien käytäntöjen karsimiseksi, Välttääksemme loputonta nokkapokkaa päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa, perustuslain, vammaispalvelulain ja esim. YK-ihmisoikeuslakien toteutumiseksi!

Vammaispalvelulain (VpL) uudistuksen ajoitus ei voi huonoimpaan ajankohtaan ajoittua, yhdessä SOTEn kanssa joka on yksinään suurin yhteiskunnallinen kansalaisen terveyteen vaikuttava uudistus. Tekisi mieleni sanoa että valtiovallan ja kuntapäättäjille se oli tarkoituskin, samassa rytäkässä voidaan kansalaisilta huomaamatta leikata, supistaa ja hinnoittaa sote-palvelut palvelemaan kansainvälistä tuotanto- ja maailmanvalloitusta. Kunnat ja kuntayhtymät ovat supistaneet ja leikanneet jo kahden edeltävän vuoden aikana mm. vammaispalveluja, kuljetuspalveluja, joista maakunnan vammaiset ja palvelujen käyttäjät ovat joutuneet reklamoimaan oikeusasteisiin asti. Ennen vanhaan sanottiin että valheella on lyhyet jäljet, mutta silloin osattu tai ei uskallettu sanoa että se koski myös kuntapäättäjiä.

Näinhän on jo toteutettukin. Uudet maakunnalliset sote- päättäjät joutuvat leikkaamaan palveluja ja nostamaan asiakasmaksuja. Satakunnankin "hyvinvointimaakunta" rahoitusta ensimmäiseltä toimintavuodelta on leikattu n.100 milj. euroa ja ennustajaeukot povaavat ettei sekään jatkossa riitä.

TSIL- ja muiden vammaisyhdistysten ja palvelujen käyttäjille yllätyksenä tietoon tuli että valtiovalta oli yhdistänyt Vammaispalvelulain subjektiiviset oikeudet (maksuttomat) vanhan sosiaalihuoltolain alaisuuteen, lisäten näin myös asiakasmaksulain velvoitteita. Tämä on ryöstö ja vammaisten edunvalvontaansa elämäntyönsä tehneelle Kalle Könkkölän muistolle häväistys!

Henkilökohtaisella kokemuksella sote ja vammaispalvelujen käyttäjillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa ja tehostaa vammaisten edunvalvontaa ja tulevien palvelujen käyttäjien laillisia "oikeusvaltion" ja ihmisoikeuslakien toteutumista myös suomessa!

Ennen mielipiteiden tai kannanottojen julkistamista Vammaispalvelulain uudistuksesta kehotan varmistamaan vammaisalan asiantuntijoilta tietojen oikeellisuus. Väärillä tai puutteellisilla tiedoilla valtaapitävät ja budjettileikkurit taputtelevat ja hierovat käsiään salaisissa neuvotteluissaan - mikä olikaan seuraava säästökohde?

- Lennart Laitinen       

Comments powered by CComment